Fietsbeleid tien jaar na proef met meetfiets weinig veranderd

Fietsbeleid tien jaar na proef met meetfiets weinig veranderd

Bart Janssens (rechts) op de Betekomsesteenweg. Daar worden de fietspaden binnenkort vernieuwd. Foto: dvg

Aarschot -

De Fietsersbond gaat een samenwerking met de stad aan, ondanks misnoeging omwille van het uitblijven van het voorgestelde fietsbeleid waar ze al tien jaar voorstander van zijn.

“In 2007 fietsten we als lokale afdeling van de Fietsersbond met de Meetfiets over de 110 kilometer fietspaden in de gemeente en brachten we de staat van de fietsinfrastructuur in kaart. De resultaten presenteerden we in 2008 aan het stadsbestuur. Het werd aangehaald als de gedroomde basis voor een beleidsplan en ons werk zou gebruikt worden om prioriteiten te maken en zo de fietsinfrastructuur te verbeteren”, zegt Bart Janssens, voorzitter Fietsersbond Aarschot. “Maar vandaag, tien jaar later, moeten we jammer genoeg vaststellen dat er weinig of geen vooruitgang geboekt is. Nochtans waren onze verwachtingen bij het aantreden van het huidige stadsbestuur hoog gespannen. Een doorwinterd en ambitieus stadsbestuur zou een echt fietsbeleid kunnen opzetten en eindelijk werk maken van de concrete dossiers.”

De Fietsersbond had, naar aanleiding van de rechtsprocedures tegen de stad aangespannen in het kader van de trage wegen, enkele stellingen in hun plan wat aangepast zodat het voor de stad mogelijk zou blijven te realiseren.

Verkiezingen

Nu, op enkele maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt de Fietsersbond uitgenodigd om te participeren in het opstellen van een fietsbeleidsplan Aarschot.

“Ondanks onze ontgoocheling, zullen we als belangenbehartiger van alle fietsers in Aarschot toch deelnemen aan dit traject”, zegt Bart Janssens. “We willen de kans met beide handen aangrijpen om mee te schrijven aan een ambitieus en wervend fietsbeleidsplan zodat het volgende college niet anders kan dan dit om te zetten in concrete plannen.”

Nieuwe fietspaden

Schepen van Mobiliteit Gwendolyn Rutten (Open VLD) begrijpt de reactie van de Fietserbond, maar relativeert: “We kregen de lijst door van de fietspaden waarover de Fietsersbond opmerkingen maakt. In eerste instantie kan hierbij gesteld worden dat er heel wat langs gewestwegen opgelijst staan”, zegt ze. “Daar kunnen we helaas weinig in forceren. Bij de Leuvensesteenweg wordt het dossier geblokkeerd door dossier dorpskern Wezemaal en de fietssnelweg heeft te kampen met onteigeningstoestanden en Infrabelwerken.”

Rutten geeft wel toe dat ze bij de andere wegen wel positiever kunne zijn. “Zo worden weldra de fietspaden aan de Betekomsesteenweg aangepakt. Ik heb ook camerabewaking aan het station kunnen forceren en komen er ook weldra verplaatsbare fietsstallingen aan”, zegt de schepen nog. “Trouwens we hebben alle beloofde punten uit het fietscharter inmiddels kunnen realiseren. Tenslotte gaan we volgende week aan de slag voor een nieuw fietsbeleidsplan in de verkeerscommissie. De Fietsersbond is daarin partner, waar we zeer blij mee zijn. Als we met z’n allen samenwerken gaat alles veel vlotter.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio