Pukkelpoporganisator wil terug naar de roots van housemuziek en heeft locatie al gekozen

Pukkelpoporganisator wil terug naar de roots van housemuziek en heeft locatie al gekozen

Volgens Diests burgemeerster Jan Laurys ontdekken steeds meer mensen de mogelijkheden van de citadel. Foto: hns

Diest -

De organisatoren van Pukkelpop pakken in april in de hangars van de citadel uit met een gloednieuw partyconcept. Garnizoen wordt een house- en technofeestje dat terug gaat naar de roots van die muziekstijl. De organisatie verwacht 2.000 bezoekers.

De onderhandelingen over de toekomst van de citadel komen in een stroomversnelling, maar ondertussen wordt ook het enorme potentieel van de site duidelijker. De organisatie achter Pukkelpop kondigde eerder al aan dat ze op die unieke locatie willen uitpakken met een gloednieuw partyconcept. De details zijn nu definitief bekend.

Met Garnizoen als naam voor het event koesteren de organisatoren de militaire symboliek die de citadel met zich mee sleept. Garnizoen bouwt verder op het gedachtegoed van de legendarische Warehouse-nachtclub in Chicago. Dat is de bakermat van de housemuziek. Die muziekstijl inspireerde later wereldwijd talloze muziekclubs en festivals.

Grote namen

Garnizoen wil teruggaan naar de roots en de pure nostalgie van het genre. De focus ligt op de begindagen van het house en techno, destijds ontstaan als reactie tegen commerciële en populaire muziek. Garnizoen vindt plaats in twee aparte hangars. In de eerste zaal staat technomuziek centraal met Sam Paganini, Dense & Pika, Haeken (AKA De Sluwe Vos), Linear Straight, Joyhauser B2B Goldfox en Beanz.

In de tweede zaal ligt de focus op house. De Engelse topper Dan Shake siert daar de line-up aangevuld met bekende Belgische dj's Kiani & His Legion b2b Bjeor en Kong. Verder ook een paar lokale groepen zoals Stykz b2b S.Cense, Oblikato en Pandes.

Mogelijkheden

Burgemeester Jan Laurys (DDS) is alvast fan. “Toen de citadel in 2011 verlaten werd door de para's leek Diest een stuk van haar identiteit te verliezen”, zegt hij. “Crisissen geven ook kansen en de citadel is uitgegroeid tot een bron voor nieuwe initiatieven. Tentoonstellingen van hedendaagse kunst, pop-up bars, het Baie Lekker foodtruckfestival, de Gladiator Run en Klankenstroom zijn voorbeelden van initiatieven die op de site mogelijk zijn. Met Garnizoen vervult de citadel eens te meer haar rol van incubator voor nieuwe projecten in de stad.”

Organisator Chokri Mahassine wil met Garnizoen weg van de grote en bombastische projecten. “We kiezen bewust voor een betaalbaar en laagdrempelig festival”, zegt hij. “Onze ambities zijn groot in de zin van programmatie, samenwerkingen en naamsbekendheid. Qua publiek en capaciteit liggen de ambities lokaal en willen we vooral ook kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit.”

Garnizoen vindt plaats op zaterdag 21 april 2018. Het festival start al om 15.30 uur en eindigt stipt om 01.00 uur. De organisatoren verwachten tussen 1.500 en 2.000 bezoekers. De ticketverkoop start op 19 februari vanaf 11 uur via www.garnizoen.be. De ticketprijs in voorverkoop bedraagt 20 euro.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees