Ondanks campagne: carnavalisten opvallend agressief tegen politie

Ondanks campagne: carnavalisten opvallend agressief tegen politie

Foto: Photo News

Knokke-Heist / Blankenberge -

De politie pakte eerder deze week enkele carnavalisten op die zich agressief tegenover de politie opstelden. Opvallend, want dit jaar kwam de politie van Damme/Knokke-Heist voor het eerst met een campagne om respect voor haar mensen te vragen.

De politie van de zone Damme/Knokke-Heist pakte in aanloop naar het carnaval uit met een ludieke campagne op sociale media en in het straatbeeld. Met een foto van twee agenten - versierd met wat gephotoshopte confetti - werden de carnavalisten gevraagd om respect te tonen voor de politiemensen. Al werd dat duidelijk niet door iedereen gerespecteerd. “Veel carnavalisten hielden het leuk”, zegt woordvoerster Isolde Van Eenooghe. “Maar spijtig genoeg stelden twee personen zich ook agressief op tegen ons politieteam. Iets wat we met de ludieke actie net wilden vermijden. Al is er volgens ons geen verband tussen de incidenten en de campagne op zich.”

Geen selfie

Politieman zijn tijdens het carnaval in Heist is niet de meest evidente taak. Honderden carnavalisten die - al dan niet met een glas te veel op - komen vragen om je boeien of kepie te mogen gebruiken. En net zoveel feestvierders die het niet vragen, maar gewoon doen. Dat wilde de politie dit jaar vermijden met hun campagne. De tekst op de foto zegt dan ook alles: “Je mag onze boeien niet om, we maken geen selfie met je, onze pet blijft op ons hoofd, we zijn niet om te knuffelen, we zijn inderdaad leuk verkleed. maar we zorgen wel voor een veilig carnaval”.

Ondanks campagne: carnavalisten opvallend agressief tegen politie
Foto: if

De gemeente Heist ontving dit jaar twee stoeten. Zowel zondagmiddag als dinsdagavond trokken die door de straten. De politie merkte dat vooral de optochten heel wat carnavalisten en kijklustigen naar de kustgemeente lokten. De meeste incidenten werden dinsdag genoteerd. “Er waren natuurlijk enkele aanhoudingen voor openbare dronkenschap”, zegt Van Eenooghe. “Een aantal personen werd met een gebruikershoeveelheid drugs betrapt. En er werden GAS-boetes uitgeschreven voor wildplassers. Maar dat zijn zaken die traditioneel tijdens het carnavalsweekend voorkomen.”

Vechtpartijen

Maar dit jaar viel op dat er meer schermutselingen waren. De politie noteerde verschillende, kleine vechtpartijen en de vraag om de agenten met rust te laten werd niet altijd gerespecteerd. “Spijtig genoeg stelden twee personen zich agressief op”, zegt de woordvoerster. “Net op het moment dat we respect voor onze mensen en hun werk gevraagd hadden. Gelukkig raakten onze politiemensen niet gewond, maar het blijft een jammerlijke vaststelling. Het ging ook om verbale agressie.”

Opvallend: sommige uitlatingen waren ook racistisch. De agressievelingen werden opgepakt en kregen een proces-verbaal mee naar huis.

Blankenberge: niemand in cel

Een verband tussen de campagne en de verhoogde agressie is er volgens de politie niet. “We haalden onze inspiratie uit Nederland. Daar heeft een gelijkaardige campagne vorig jaar zijn effect bewezen”, zegt Van Eenooghe. “Bovendien waren de agressievelingen van het binnenland. Onze campagne werd heel lokaal gevoerd, dus in hun geval zal er zeker geen verband geweest zijn.”

Bij de buren in Blankenberge verliep het carnavalsweekend dan weer opvallend rustig. “Hier is het grootste nieuws misschien dat geen enkele carnavalist in de cel belandde”, zegt woordvoerder Philip Denoyette. “Wij hebben er echt een heel rustige editie op zitten.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees