Veldrijden elite

Jappe Jaspers zegt wielersport vaarwel: “Ik voel me nu opnieuw gelukkig”

Jappe Jaspers zegt wielersport vaarwel: “Ik voel me nu opnieuw gelukkig”

Jappe Jaspers. Foto: avt

Jappe Jaspers stopt met koersen. Een beslissing die de tweevoudige Belgische jeugdkampioen enkele weken geleden nam. “Eigenlijk is het een zware last die van mijn schouders valt”, klinkt het opgelucht.

De Bonheidenaar werd zowel bij de nieuwelingen (2014) als bij de junioren (2016) Belgisch veldritkampioen en was op de internationale scène zowel in de Superprestige als in de Wereldbeker bij de beteren, zo niet de beste van zijn leeftijd. Het leverde hem vorig jaar, amper 18 jaar jong, bij Crelan-Charles als jongste ooit een profcontract op. Op stages en in rittenwedstrijden deelde hij de kamer met wereldkampioen Wout van Aert. Een bevoorrechte en voor vele jongeren te benijden positie. Zijn mindere resultaten en het feit dat zijn concurrenten bij de jeugd Eli Iserbyt en Jens Dekker gestaag progressie maakten, knaagden evenwel aan zijn zelfvertrouwen. De twijfel sloeg toe en mondde uit in een drastische beslissing. “Toch is ze weloverwogen”, zegt Jaspers. “Ik had er geen plezier meer in. Ik was ongelukkig in mijn situatie. Ook al was er niet de minste druk van de ploeg en werden mij er alle middelen aangereikt. Mijn wegcampagne als voorbereiding op het nieuwe seizoen was zwaar en stemde mij tot nadenken. Toen de eerste maanden van het winterseizoen niet brachten wat ik ervan verwachtte, ebde de motivatie weg en kwam mijn besluit om ermee te stoppen meer en meer vast te staan. Hoe spijtig ik het ook vind voor mijn familie, verzorgers en vele supporters, die al die jaren wekelijks voor mij in de bres sprongen. Maar ik volgde gewoon mijn hart. Ik ben daarbij niet over één nacht ijs gegaan. Dit was voor mij een zware en ingrijpende beslissing."

Het feit dat hij succes heeft bij zijn studie lichamelijke opvoeding vergemakkelijkte die keuze. “Ik heb een alternatief om mij in uit te leven. Ik was er door op al mijn vakken. Hier voel ik mij veel beter bij en dat is toch waar het om gaat. Eigenlijk is een zware last van mijn schouders gevallen. Ik zit opnieuw goed in mijn vel. Dat gevoel was ik helemaal kwijt.”

Of zijn beslissing onherroepelijk is? “Ik denk het wel. Al mag je nooit nooit zeggen. Moest binnenkort blijken dat ik de verkeerde beslissing nam, dan bekijk ik het wel opnieuw. Al besef ik dat de weg terug, als die er al komt, heel lang zal zijn.” Zijn oudere broer Ward, die bij het opleidingsteam van Lotto Soudal aan een wielercarrière timmert, respecteert de beslissing van Jappe. "Hij moet dat voor zichzelf uitmaken. Hij is verstandig genoeg. Het belangrijkste is dat hij zich gelukkig voelt. Als dat daarvoor niet zo was en nu wel, dan kan ik hem alleen het allerbeste wensen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio