Buurtbewoners Groteweg wachten vol ongeduld op aanpassing wet

Ze was beloofd tegen 1 januari maar kilometerheffing op N42 is er nog altijd niet

Ze was beloofd tegen 1 januari maar kilometerheffing op N42 is er nog altijd niet

De dorpsraad van Overboelare, die onder meer met een petitie ijverde voor de kilometerheffing, vreest dat het nog maanden kan duren voor die er komt. Foto: jlg

Geraardsbergen / Overboelare -

Op de Groteweg, onderdeel van gewestweg N42, blijft het wachten op de invoering van een kilometerheffing die vanaf begin dit jaar zou ingaan. Maar de heffing is nog niet van kracht en dus blijft het vrachtverkeer massaal voor de Groteweg kiezen.

Sedert 1 april 2016 is er een kilometerheffing voor vrachtwagens op onder meer gewestwegen maar die geldt niet op de N42 die Zottegem met Geraardsbergen linkt. Gevolg: steeds meer vrachtwagenbestuurders kiezen sedertdien voor de tolvijre N42, wat tot flink wat overlast leidt in Nederboelare op de Astridlaan en de Groteweg in Overboelare. De N42 Groteweg dwarst het dorp, een niet-aflatende stroom van zware trucks is er dagelijkse kost. Vaak kunnen de mastodonten er elkaar amper kruisen en veroorzaken ze gevaarlijke situaties.

Patrik Coone, secretaris van de dorpsraad, was de voortrekker van een petitie om ook op de Groteweg een kilometerheffing op te leggen. In oktober vorig jaar kwam er dan groen licht: de N42 wordt vanaf 1 januari 2018 een tolweg en dat vanaf het kruispunt Nieuwe Kat in Ophasselt tot de grens met Wallonië. “Maar de aanpassing van de wetgeving met opname van de nieuwe toltracés is nog altijd niet gestemd”, stelt Coone vast. “Ik vrees dat het nog enkele maanden duurt voor dat in orde komt. Intussen neemt het vrachtverkeer zelfs nog toe in Overboelare. De ochtendspits met een stroom aan camions begint hier meestal al om 6 uur en duurt enkele uren. Tijdens die piekmomenten is het dorpscentrum onveilig en onleefbaar.” Coone wil samen met de dorpsraad blijvend druk zetten om de beloofde kilometerheffing zo snel mogelijk te doen invoeren op de N42.

Ook Rurik Van Landuyt (Open VLD), schepen van Mobiliteit, blijft bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) aandringen op de invoering van de heffing. “Ik heb immers alle begrip voor de overlast die door de omwonenden van de Groteweg wordt aangekaart.”

80 procent meer vrachtverkeer

Uit metingen die vorig jaar door het AWV werden uitgevoerd, bleek dat er tachtig procent meer verkeer is langs de N42 Astridlaan en Groteweg, een gevolg van het tolvrij houden van de gewestweg.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio