Regisseur blikt terug op 797 afleveringen van ‘Samson en Gert’: "Toen een olifant op onze scène kwam, liep het bijna fout"

De man die onze jeugd regisseerde

Regisseur blikt terug op 797 afleveringen van ‘Samson en Gert’: "Toen een olifant op onze scène kwam, liep het bijna fout"

Bart Van Leemputten regisseerde meer dan 700 afleveringen van 'Samson en Gert' Foto: rr

Gert Verhulst maakte dinsdag bekend dat hij na 30 jaar stopt als Gertje, zijn personage uit de populaire kinderreeks 'Samson en Gert'. Of zijn personage wordt vervangen door een opvolger, is nog niet bekend. Het Nieuwsblad sprak vorig jaar nog met Bart Van Leemputten, de man die 797 afleveringen van de legendarische reeks regisseerde. “We amuseerden ons te pletter”, blikte hij nostalgisch terug.

Regisseur blikt terug op 797 afleveringen van ‘Samson en Gert’:
Foto: Studio 100

Toen de piepjonge omroeper Gert Verhulst in 1989 het idee kreeg om jeugdprogramma’s aan te kondigen met een diertje aan zijn zijde, vroeg hij Danny Verbiest, die zich al langer met poppenspel bezighield, om een personage te creëren. Samson was geboren. Omdat Samson zo goed onthaald werd bij het publiek, ontstond het idee voor een eigen serie rond het hondje en werd aan Bart Van Leemputten (53) gevraagd om de reeks te regisseren. Gert en Danny kenden Bart van eindregie, de dienst op de toenmalige BRTN die zich bezighield met het uitzenden van de programma’s en die in nauw contact stond met de omroepsters en omroepers.

“Ik was toen eindregisseur bij de BRTN, wat wilde zeggen dat ik programma’s in de ether moest gooien”, vertelt Bart. “Toen Gert me vroeg om de regie op mij te nemen van hun nieuwe programma, ben ik hem enthousiast gevolgd. En ik ben hem altijd blijven volgen. (lacht)

Volle parochiezalen

Bart Van Leemputten werkt intussen al 29 jaar samen met Gert Verhulst, waarvan 22 jaar als huisregisseur bij Studio 100. Hij bracht er al onder andere ‘Kabouter Plop’, ‘Piet Piraat’, ‘Spring’ en heel veel andere figuren naar het televisiescherm en het witte doek. Maar het begon dus allemaal met een harige hond en zijn baasje. “In die tijd zaten we op de zevende verdieping van de BRTN en stonden er haast elke ochtend postzakken vol brieven en tekeningen op ons te wachten. We hadden onze handen vol om alles te beantwoorden - want daar stond Danny op. In die beginjaren traden Samson en Gert in het weekend vaak nog op in parochiezalen. Ongelooflijk hoeveel volk daarop af kwam. Ook toen ze tijdens de zomervakantie op de zeedijk van Middelkerke stonden, was het voor een volgepropt plein.”

Regisseur blikt terug op 797 afleveringen van ‘Samson en Gert’:
Een groepsfoto: Bart Van Leemputten staat rechtsboven tussen Walter ‘Octaaf’ Van de Velde en Koen ‘Alberto’ Crucke Foto: VRT - Studio 100

Wat ze nooit hadden durven hopen, werd werkelijkheid. De afleveringen van ‘Samson en Gert’ groeiden uit tot een enorm succes en al snel volgden muziekalbums, kerstshows, strips en andere merchandising. Voor Gert Verhulst, Danny Verbiest en Hans Bourlon - producer van ‘Samson en Gert’ - betekende de reeks ook de kiem van Studio 100, de nieuwe thuis voor Samson die in 1996 werd opgericht.

“Geen plobreem

Uiteindelijk zouden er van ‘Samson en Gert’ 797 afleveringen gemaakt worden, twee specials en zelfs een langspeelfilm. “Die afleveringen, dat was zeker in het begin keihard werken. Het concept was nieuw, dus we moesten ons bewijzen. Doorheen de jaren is de serie natuurlijk erg veranderd, al is het educatieve aspect altijd belangrijk geweest: Samson zegt de moeilijke woorden fout, zodat Gert die kan uitleggen. Na een tijdje mocht het allemaal wat losser en evolueerde de serie naar een echte sitcom. We maakten het ook boeiender op visueel vlak door verschillende decors en personages te introduceren.”

Regisseur blikt terug op 797 afleveringen van ‘Samson en Gert’:
Foto: Studio 100

In de filmwereld luidt de algemene regel: werk nooit met boten, baby’s en … beesten. Een sprekende hond lijkt ons nog een ander paar mouwen. “Dat viel eigenlijk best mee. Ik deed wel altijd een poging om wat variatie in beeld te brengen en Samson dus niet altijd in zijn mandje te tonen, maar dat betekende ook dat Danny zich soms in de meest bizarre bochten moest wringen om niet in beeld te komen. Voor een clip in een pretpark moest hij eens een ritje maken in een achtbaan, voorovergebogen in het voetgedeelde. Aan zee hebben we Danny eens voor een strandscène ingegraven in een kist. Danny, als je dit leest: sorry. (lacht)

Olifant

Regisseur blikt terug op 797 afleveringen van ‘Samson en Gert’:
Foto: © VRT - Studio 100

“Onvergetelijk was ook de keer dat de kelder van Samson en Gert onder water moest staan voor een aflevering. We hebben toen een bassin in het decor gezet en Koen Crucke met duikerpak en zuurstoffles in het water geduwd. Een hilarische opname.”

“We keken tijdens opnames heel vaak naar onszelf met de vraag ‘Wat staan wij hier eigenlijk te doen?’, maar we amuseerden ons te pletter. Al liep het ooit ook bijna mis toen er een olifant moest figureren. Om plaats te bieden aan Danny is de woonkamer van Samson en Gert op een verhoog gebouwd. Toen die olifant de scène opkwam, begon de vloer plots te kraken. We hebben het dier er snel weer moeten afhalen. Danny, als je dit leest: nog eens sorry.”

Nooit gestopt

Bart Van Leemputten kwam als regisseur zelden in beeld - op enkele bijrolletjes zoals de steenrijke Bart in de clip van ‘10 miljoen’ na, maar heeft dat nooit erg gevonden. “Ik heb altijd dingen gemaakt in functie van Studio 100, en daar heb ik me altijd goed bij gevoeld. Al besef ik soms niet genoeg dat ik de jeugd van enkele generaties heb mogen ‘regisseren’. Soms komen er stagiairs naar mij en zeggen die ‘Bart, fantastisch dat ik jou kan ontmoeten’. Dat doet zo’n deugd.”

Bart figureerde soms naast Samson en Gert, zoals in de clip van ‘10 miljoen’ Video: Studio 100

De laatste reeks van ‘Samson en Gert’ draagt de titel ‘Zomerpret’ en dateert van het voorjaar van 2017. “Het was net als de voorgaande reeks ‘Winterpret’ een soort eerbetoon aan al die jaren ‘Samson en Gert’. Toen we weer samen op de set stonden, was het alsof de camera nooit gestopt was met draaien.”

In de twee laatste reeksen vertolkte Dirk Bosschaert de stem van Samson: Danny Verbiest besliste in 2005 om de fakkel door te geven. Voorlopig staan er geen nieuwe afleveringen meer op de planning. “Maar als ze mij morgen vragen, twijfel ik geen seconde”, voegt Bart daar snel aan toe.

LEES OOK. Gert Verhulst stapt uit ‘Samson & Gert’

Regisseur blikt terug op 797 afleveringen van ‘Samson en Gert’:
De voorlopig laatste reeks ‘Zomerpret’ Foto: © Studio 100

Meest gelezen uit de buurt