Elien Spillebeen over de gruwel in Oost-Congo

Congolese doodskist in de bib: expo nodigt uit voor 'Beni Files' in de Berghine

Marieke Kindt (Mama Kivu Destelbergen), Elien Spillebeen (Documentairemaaster, Mama Kivu), Griet Quartier (Mama Kivu Destelbergen) Foto: if

Destelbergen - Vorig jaar werd er door Mama Kivu gevoetbald in sportzaal Bergenmeers, dit keer pakt de organisatie die zich bekommert om initiatieven van sterke vrouwen in Noord-Kivu in Congo uit met een gespreks- en filmavond in de Berghine. In de rand van de 'Beni Files' toont de bib in het centrum van Destelbergen nu al een expo rond het thema. Een kleurrijke Congolese doodskist en houten kruisjes met namen van slachtoffers van de bloedbaden van Beni in Oost-Congo moet de lezers teasen voor het gruwelverhaal.

Een doodskist in de bib, het is geen alledaags zicht. "Wie een kruisje in de kist legt, activeert zo een video met een getuigenis van een familielid van de overleden persoon wiens naam op dat kruisje staat. Zo verneem je wie die persoon echt was", zegt documentairemaakster Elien Spillebeen. 

Op de gespreksavond op 23 februari in zaal Berghine vertelt en toont zij haar verhaal. In de zomer van 2016 interviewde ze met haar Congolese collega’s Richard en Jean Baptiste, 653 nabestaanden en ooggetuigen van de bloedbaden in Beni, een streek in Oost-Congo, die er sinds 2014 aan de gang zijn. Deze getuigenissen resulteerden in "Beni Files", een virtueel monument dat de vergeten doden van deze regio opnieuw een gezicht geeft. Behalve de angst en het verdriet toont Spillebeen ook de kracht en de weerbaarheid van de lokale bevolking. Na de filmfragmenten is er natuurlijk ook plaats voor vragen. Het project werd gelanceerd met een reportage voor Vranckx op Canvas en toert nu dus het land rond in een voorstelling. 

'Beni Files', op vrijdag 23 februari, om 20.00 uur in de Berghine op de Dendermondesteenweg, vlak tegenover de bib. Een initiatief van Mama Kivu, GROS Destelbergen, Oxfam-wereldwinkels Destelbergen-Heusden en 11.11.11. Aan de inkom betaalt u een vrije bijdrage. Reserveren doet u liefst op voorhand via deze link.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio