Simon De Boeck lanceert opmerkelijk voorstel voor betere mobiliteit naar Brussel

Binnenkort fietssnelweg op oude trambedding in Pajottenland?

Ter hoogte van de Wolvenstraat in Gooik is al een stukje van de oude trambedding tot fietspad verhard. Foto: idh

Gooik - Als het van schepen Simon De Boeck uit Gooik afhangt, mogen de oude trambeddingen langs waar vroeger duizenden Pajotten naar hun werk in Brussel reden, ingericht worden als fietsnelweg. Gedeputeerde Tom Dehaene bekijkt het voorstel.

Tijdens een gesprek tussen de gemeentebesturen uit het Pajottenland en gedeputeerde Tom Dehaene lanceerde schepen Simon De Boeck het voorstel om ook vanuit het Pajottenland een fietssnelweg aan te leggen naar Brussel. "Een fietssnelweg is een brede verkeersluwe weg, in een ideaal concept zelf helemaal voorbehouden voor fietsers. Met de hulp van tunnels of bruggen kruist de weg liefst hoogstens een keer per kilometer het verkeer. In Vlaams-Brabant bestaan er reeds een aantal dergelijke fietsautostrades, o.a. vanuit Halle langs het kanaal naar Brussel. helaas blijft het Pajottenland in dit verhaal tot vandaag een blinde vlek", aldus Simon De Boeck.

"Files zijn al lang niet meer een louter stedelijk probleem. Ook op landelijke steenwegen slibt de verkeersstroom opd e spitsuren stilaan dicht. Het doet meer en meer mensen nadenken om de fiets te nemen, zeker nu de elektrische fiets in volle opmars is", aldus Simon. "Ik werk sinds kort deeltijds als raadgever op het kabinet van minister Joke Schauvlieghe aan het Brusselse Noordstation en ik deed recent de test met de fiets. Van Gooik naar Brussel rijd je langs fantastisch mooie plekken, vooral voorbij halle langs het kanaal.Maar helaas bots je ook op heel wat onveilige knooppunten. het is een uitdaging om Brussel vanuit het Pajottenland vlot en veilig bereikbaar te mlaken met de fiets".

De vraag die meteen opwelt is waar je dergelijke fietsparcours tussen het Pajottenland, Halle en Brussel krijgt aangelegd. "De oude trambedding zou een mooie basis zijn", zo vindt Simon De Boeck. "Jaren geleden bracht de tram langs deze wegen mensen vanuit het Pajottenland naar hun werk in Brussel. Het zou mooi zijn mochten deze beddingen kunnen dienst doen als fietssnelweg".
Gedeputeerde Tom Dehaene onthaalde het voorstel positief. De provincie Vlaams)-Brabant zal het nu nader bekijken om te zien of het uitvoerbaar is.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio