Heldhaftige coach die zich voor studenten wierp om hen te beschermen tegen kogelregen haalt het niet

Alle slachtoffers gekend: deze levens heeft de schutter verwoest bij zijn schietpartij in school in Florida

Alle slachtoffers gekend: deze levens heeft de schutter verwoest bij zijn schietpartij in school in Florida

17 doden. Dat is de zware balans van de schietpartij in een Amerikaanse school. Het duurde voor sommige families lang om duidelijkheid te krijgen over het lot van hun geliefden, en velen gingen op sociale media op zoek naar kinderen van wie ze nog niets gehoord hadden. Maar intussen zijn alle families op de hoogte gebracht en hebben alle slachtoffers een naam.

Wie de dader is, werd al snel duidelijk: een 19-jarige oud-leerling die destijds van school gestuurd was wegens wangedrag. Nikolas Cruz kon opgepakt worden net buiten Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland.

OVERZICHT. Schutter richt bloedbad aan op school in Florida: dit weten we al

Alle slachtoffers gekend: deze levens heeft de schutter verwoest bij zijn schietpartij in school in Florida
Jaime en Chris

Hij doodde met een semiautomatisch wapen onder anderen Jaime Guttenburg (14). Dat bevestigen haar ouders Fred en Jennifer Guttenberg. Ook hun andere kind, Jesse, was aanwezig tijdens de schietpartij, maar hij kon ontkomen.

Net als tientallen andere ouders hadden ook Fred en Jennifer een foto van hun dochter gedeeld op sociale media. Ze hadden niets meer gehoord van haar sinds het nieuws van de schietpartij was binnengesijpeld. “Jesse is hier en hij is oké. Maar we kunnen Jaime niet bereiken. Als iemands kind haar gezien of gehoord heeft, laat het ons weten”, smeekte Fred Guttenberg bij de Facebookpost over zijn dochter.

De foto werd daarna verwijderd: het was voor het koppel intussen duidelijk geworden dat hun dochter het niet gehaald had en gedood was door Nikolas Cruz. “Mijn hart is gebroken. We zijn ons meisje verloren door een gewelddadige schietpartij op school”, verklaarde Jaimes vader later. “We zijn onze dochter verloren en mijn zoon Jesse Guttenberg is zijn zus verloren.”

Wat later kwam ook de naam van Chris Hixon op de lijst van dodelijke slachtoffers te staan. De 49-jarige man was een sportcoach van de school.

Coach redt leerlingen

Alle slachtoffers gekend: deze levens heeft de schutter verwoest bij zijn schietpartij in school in Florida
Aaron Feis wierp zich voor leerlingen.

Ook zijn collega Aaron Feis (37) werd geraakt door de kogelregen. Hij vocht lange tijd voor zijn leven, maar stierf uiteindelijk ook, zo meldt het team dat hij coachte op Twitter.

Volgens getuigen had de man zichzelf als een schild voor de scholieren geworpen om hen te beschermen. Naast sportcoach was Feis ook veiligheidsagent in de school. Die duobaan deed hij al zeker 8 jaar. Voormalige studenten zeggen dat hij van de bescherming van de studenten zijn prioriteit maakte. “Hij had heel veel toewijding voor zijn job”, zegt Andrew Hofmann, ex-leerling van de school en nu zelf sportcoach. “Hij nam zijn rol om studenten te beschermen zeer serieus.”

Alle slachtoffers gekend: deze levens heeft de schutter verwoest bij zijn schietpartij in school in Florida
Scott Beigel Foto: Facebook

In de loop van donderdag werd duidelijk dat ook de 35-jarige Scott Beigel overleed bij de schietpartij. De leerkracht aardrijkskunde stierf toen hij studenten die aan de schutter probeerden te ontkomen in zijn klaslokaal liet. Hij werd doodgeschoten toen hij probeerde de deur te sluiten nadat hij de studenten in zijn klas had gelaten.

LEES OOK. Hallucinante cijfers: alleen al dit jaar 18 schietpartijen op scholen in de VS

Deze leerlingen werden lange tijd via sociale media gezocht, maar intussen is duidelijk geworden dat zij de schietpartij niet hebben overleefd:

Alle slachtoffers gekend: deze levens heeft de schutter verwoest bij zijn schietpartij in school in Florida
Cara (14), Nicholas (14) en Joaquin (17).

Cara Loughran (14) werd aanvankelijk als vermist opgegeven door haar ouders. Zij blijkt ook overleden. Het meisje danste bij de Drake School of Irish Dance. De school verklaarde: “Cara was een mooie ziel en had altijd een glimlach op haar gezicht. Met een gebroken hart sturen we onze liefde en steun naar haar familie in deze vreselijke tijd.”

Nicholas Dworet (17) kwam ook om het leven bij de schietpartij. Dat maakte de universiteit van Indianapolis bekend. De universiteit had de laatstejaars al vanop de schoolbanken gerekruteerd voor haar zwemteam, waar hij volgend schooljaar zou beginnen.

De zus van Joaquin Oliver (17) zei op Facebook dat ze niks meer van hem gehoord had. Zijn familie wachtte op meer informatie in een hotel dat aan de families werd toegewezen. Intussen werd hij ook door sheriff Scott Israel op een persconferentie genoemd als een van de slachtoffers.

Alle slachtoffers gekend: deze levens heeft de schutter verwoest bij zijn schietpartij in school in Florida
Gina (14), Martin (14) en Meadow (18).

Ook Gina Montalto (14) was als vermist opgegeven, maar werd door sheriff Israel genoemd als een van de slachtoffers.

Martin Duque(14) was op school tijdens de schietpartij. Zijn familie hoorde hem sindsdien niet meer. “Ik weet niks”, zei zijn broer Miguel Duque. “Hij heeft geen smartphone.” Vrijdag plaatselijke tijd noemde sheriff Israel Martin als een van de slachtoffers.

Een nicht van Meadow Pollack (18) was via Facebook naar haar op zoek gegaan: “Als iemand mijn nicht gehoord heeft, laat mij of mijn familie dat dan weten. We zijn zeer ongerust.” Meadow overleed bij de schietpartij. Het meisje was al toegelaten door de Lynn universiteit. Die laat weten: “Meadow was een lieflijke jonge vrouw, die vol energie zat. We keken er erg naar uit om haar lid te zien worden van onze gemeenschap in de herfst.”

Alle slachtoffers gekend: deze levens heeft de schutter verwoest bij zijn schietpartij in school in Florida
Luke (15), Alyssa (14) en Peter (15).

Luke Hoyer (15) was een tijdlang vermist na de schietpartij. Twee vrienden van de tiener vertelden zijn ouders dat ze dachten hem nog gezien te hebben, met een schotwonde in het been. Maar ze waren niet zeker of het wel Luke was. Nu is hij genoemd als een van de overleden slachtoffers. “Hij was een fantastisch individu. Altijd gelukkig, altijd aan het glimlachen. Zijn glimlach en lach waren besmettelijk”, zei zijn neef Grant Cox.

“We weten voorlopig niks”, zei de grootmoeder van Alyssa Alhadeff (14) donderdag. “Er wordt geprobeerd de lichamen te identificeren.” Alyssa’s moeder Lori Alhadeff bevestigde later dat haar dochter overleden was. Toen ze over de schietpartij hoorde, haastte Lori zich naar de school. “Ik wist op dat punt dat we haar kwijt waren. Ik voelde het in mijn hart. Alyssa was een mooie, slimme, getalenteerde, succesvolle, fantastische voetbalster. We gaan je zo missen, Alyssa. We houden zo veel van je. Je zal altijd, altijd in onze harten blijven.”

Peter Wang (15) werd het laatst gezien toen hij voor andere studenten de deur openhield zodat ze konden ontsnappen. Ook hij bleek de schietpartij niet overleefd te hebben. “Hij was altijd zo lief en vrijgevig”, vertelt zijn neef Aaron, die bevestigde dat de autoriteiten hun familie had ingelicht dat Peter gestorven was.

Alle slachtoffers gekend: deze levens heeft de schutter verwoest bij zijn schietpartij in school in Florida
Alaina (14), Alex (14), Carmen (16) en Helena (17).

Alaina Petty (14) kwam ook om het leven. Haar familie vertelt hoe levendig en vastberaden zij was. Ze hielp als vrijwilliger nadat orkaan Irma Florida trof in september en was lid van het ‘Helpende Handen’-programma van een lokale kerk. “Alaina hield ervan te dienen. We zullen niet de kans hebben om haar te zien opgroeien en de fantastische vrouw zien worden die we wisten die ze zou zijn, maar we behouden een eeuwig perspectief”, zegt haar familie.

Alex Schachter (14) is eveneens genoemd als slachtoffer. Hij speelde trombone in het schoolorkest en speelde vaak basketbal met zijn vrienden. Zijn vader noemt hem een “schat van een kind”. Zijn oudere broer ging naar dezelfde school maar overleefde de schietpartij.

Carmen Schentrup (16) was volgens haar neef Matt Brandow de slimste 16-jarige die hij ooit ontmoet had. “Ik kan het niet geloven.”

Helena Ramsay (17) was slim, lief en attent, schrijft een familielid op Facebook. “Ze was een beetje verlegen, maar ze was ongelofelijk gemotiveerd in haar academische studies.” Ze zou volgend jaar aan de universiteit beginnen. “Haar zachte en warme persoonlijkheid brachten het beste naar boven in iedereen die haar kende.”

Gevonden in ziekenhuis met ‘Vind mijn iPhone’

Alle slachtoffers gekend: deze levens heeft de schutter verwoest bij zijn schietpartij in school in Florida
Ben Wikander.

Ook leerling Ben Wikander was lange tijd vermist. Hij zou bij de schietpartij zwaargewond zijn geraakt. De jongeman moest een spoedoperatie ondergaan en vecht nog voor zijn leven. Zijn ouders hadden nog niks van hem gehoord na de schietpartij. Ze besloten daarop om de app ‘Vind Mijn iPhone’ te gebruiken om hun zoon te kunnen lokaliseren. Zo ontdekten ze dat hij in het plaatselijke ziekenhuis lag.

Zeven slachtoffers werden naar het Broward Health Medical Center gebracht. Twee van hen zijn in kritieke toestand. In het Broward Health North Medical Center werden acht patiënten gebracht. Drie van hen zijn levensgevaarlijk gewond. Twee patiënten overleden. Twaalf dodelijke slachtoffers werden aangetroffen in het schoolgebouw. Twee anderen lagen buiten. Eén slachtoffer werd gevonden in een straat in de buurt.

Het Broward Health Coral Springs-hospitaal behandelde één slachtoffer met niet-levensbedreigende verwondingen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees