Ophef omdat klant niet aan 'diplomatenkassa' mag aanschuiven: “Niet uit voorkeursbehandeling, maar om wachtrijen te vermijden”

Ophef omdat klant niet aan 'diplomatenkassa' mag aanschuiven:  “Niet uit voorkeursbehandeling, maar om wachtrijen te vermijden”

Foto: Google Street View

Zaventem -

Een van de klanten van AS Adventure keek deze week even vreemd op toen hij te horen kreeg dat hij aan de verkeerde kassa stond. Die bleek alleen beschikbaar voor diplomaten. “Niet uit voorkeursbehandeling, maar om wachtrijen te vermijden”, zo luidt het bij de winkelketen.

Het bezoekje van een klant aan de AS Adventure-vestiging in Nossegem heeft deze week heel wat stof doen opwaaien op sociale media. De man stond er nietsvermoedend aan te schuiven aan de kassa tot een van de medewerkers hem vroeg of hij diplomaat was.

“Mijnheer, deze kassa is uitsluitend voor diplomaten. Wilt u aan de gewone kassa aanschuiven, alstublieft?”, zo kreeg de man te horen. Stomverbaasd ging de klant in de andere rij aanschuiven. Hij deelde zijn verhaal wel op sociale media en kreeg heel wat reacties van verbouwereerde mensen die de strategie van de zaak niet begrepen.

Administratieve rompslomp

Nochtans is de achterliggende reden zeer eenvoudig, zo zeggen ze bij AS Adventure. “Diplomaten zijn immers niet btw-plichtig”, zegt Greet Anthoni, mediaverantwoordelijke van de zaak.

“Dat zorgt ervoor dat het afrekenen vaak gepaard gaat met wat administratieve rompslomp. Daarom vragen we diplomaten om aan een andere kassa af te rekenen. Zo hoeft de klant die wel btw-plichtig is niet te lang aan te schuiven. Uiteraard gaat het hier niet over een voorkeursbehandeling voor diplomaten.”

De bewuste klant heeft wel begrip voor die verklaring, maar vooral de manier waarop winkelbediende hem die maatregel meedeelde, was hem een doorn in het oog.

Ook in andere winkels

“Dat had inderdaad wel wat diplomatischer kunnen worden aangepakt”, geeft Anthoni toe. “Hopelijk is dit misverstand nu wel van de baan.”

Navraag leert overigens dat ook andere winkels vaak gebruikmaken van een soortgelijke handelswijze.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees