Rechter krijgt het op haar heupen van bestuurders die vluchtmisdrijf plegen: "Neem toch je verantwoordelijkheid"

Rechter krijgt het op haar heupen van bestuurders die vluchtmisdrijf plegen: "Neem toch je verantwoordelijkheid"

De rechter veroordeelde weer enkele daders van vluchtmisdrijf. Foto: ssj

Halle / Beersel / Dilbeek / Liedekerke -

Politierechter Dina Van Laethem veroordeelde opnieuw verschillende bestuurders wegens vluchtmisdrijf. Ze toonde zich onverbiddelijk. “Neem toch je verantwoordelijkheid”, zei ze tegen een van de daders.

In de politierechtbank van Halle gaat geen zitting meer voorbij zonder een of meerdere veroordelingen wegens vluchtmisdrijf. Politierechter Dina Van Laethem kreeg deze keer een man voor zich die vorig jaar op 3 juni in Liedekerke twee geparkeerde voertuigen aanreed. Een getuige sprak hem daarover aan en de man had naar eigen zeggen de intentie om te stoppen. Hij verklaarde echter dat hij geen plaats vond om zijn wagen aan de kant te zetten, waarna hij in paniek raakte.

Omdat de man al drie veroordelingen achter zijn naam had staan, waarvan twee voor rijden onder invloed van alcohol, legde de rechter een rijverbod op van drie maanden. De man moet ook slagen in de vier herstelexamens én een werkstraf van zestig uur uitvoeren. “Neem toch je verantwoordelijkheid”, zei de rechter tegen de beklaagde. “Zo eenvoudig is het. Wat ga je doen als je een persoon aanrijdt? Ga je dan ook gewoon doorrijden?”

Een andere beklaagde, met een blanco strafblad, kreeg een rijverbod van een maand. Vorig jaar op 6 mei botste de man in Dilbeek tegen een geparkeerde wagen. Volgens zijn advocaat dacht zijn cliënt dat hij alleen een paaltje had aangereden, al had de man in dat geval ook de politie of de eigenaar moeten contacteren. In plaats daarvan reed de man naar huis. Hij kreeg nog een boete van 960 euro.

1,51 promille alcohol

Op 17 mei van vorig jaar maakte een man het in Schepdaal nog bonter. Hij reed er twee geparkeerde voertuigen aan. Niet alleen pleegde hij vluchtmisdrijf, hij had ook nog 1,51 promille alcohol in het bloed. De man kreeg een maand rijverbod en een boete van 3.200 euro, voor de helft met uitstel.

Nog een andere beklaagde kreeg een boete van 800 euro en een rijverbod van een maand voor feiten die zich afspeelden op 14 april vorig jaar in Beersel. “Mijn cliënt voelde zich onwel worden en wilde zijn wagen aan de kant van de weg parkeren. Daarbij raakte hij een paal”, zei de advocaat van de man. “Nadien ging hij naar huis, want hij dacht dat hij ter plaatse niet veel meer kon doen.”

Bloembak

In een ander dossier werd een bestuurder geklist door het oliespoor dat hij achterliet nadat hij vorig jaar op 19 januari tegen een bloembak reed. De man stapte nog uit, maar stelde naar eigen zeggen geen schade vast. Uiteindelijk verwittigden buurtbewoners de politie. Volgens de rechter was er wel degelijk schade aangezien stadsarbeiders de bloembak moesten herstellen. De man kreeg een boete van 960 euro en een rijverbod van vijftien dagen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees