Nederlandse brengt prachtig eerbetoon aan Vlaamse helden na zwaar ongeval: “Ze verdienen een medaille”

Nederlandse brengt prachtig eerbetoon aan Vlaamse helden na zwaar ongeval: “Ze verdienen een medaille”

Dat Nandy en haar gezin levend uit het wrak geraakten, lijkt een wonder. Foto: rr

Waregem / Kruishoutem -

Een Nederlandse vrouw heeft op Facebook een pakkende ode geplaatst aan alle Vlaamse hulpverleners die haar zondag uit een autowrak redden. “Met een taart of een fles wijn kan ik mijn dankbaarheid niet tonen.”

Het moest een mooie roadtrip naar Valencia worden, maar amper twee uur nadat ze hun woning in het Nederlandse Alex, bij Zelzate, hadden verlaten, liep het mis voor Nandy Broekhoven (53), haar man en hun twee dochters van 13 en 15 jaar. “We reden op de autosnelweg ter hoogte van Kruishoutem en Waregem toen er plots een wagen op ons in reed. Ons voertuig begonnen te tollen en te slippen, ging over de kop en we belanden uiteindelijk in de greppel. De modderige ondergrond remde ons af, amper tien meter van een boom”, zegt Broekhoven.

Reddingsboei

Als je haar wagen ziet, is het een wonder dat ze het nog kan navertellen. Maar voor Broekhoven is het een nog veel groter wonder hoe ze na het ongeval is behandeld geweest. “Twee Vlamingen zijn uit hun wagen gesprongen en hebben de snelweg overgestoken om ons te helpen. Zomaar, zonder dat ze ons kennen. Ze kalmeerden mijn dochters, reikten een kussen aan en belden de hulpdiensten. Ze waren in die eerste minuten onze reddingsboei en daar ben ik hen zo dankbaar voor.”

Om haar dankbaarheid te uiten, plaatste Broekhoven een pakkende tekst op Facebook. In haar ‘ode’ bedankt ze haar twee helden op de autosnelweg maar ook alle hulpdiensten waarmee ze later die dag in aanraking kwam. De mensen achter het stuur van de ambulance, de brandweer, verplegers en spoeddiensten in zowel het AZ Groeninge waar ze urenlang op intensieve zorgen lag, als het Lourdesziekenhuis in Waregem, waar haar man en twee dochters werden opgevangen.

Onvermogen

“Die Facebookpost is het gevolg van mijn onvermogen om alle hulpverleners te bedanken. Ik kan een fles wijn of een taart sturen naar een organisatie, maar dat drukt mijn dankbaarheid niet uit. Het is niet omdat die mensen hun werk doen dat deze ingrepen normaal moeten gevonden worden. Er mag best eens stilgestaan worden bij wat die mensen doen, zowel de hulpverleners als de mensen die onze auto en onze spullen kwamen opruimen. Ik wil tonen dat hulpverlening geen recht is, maar een gift.” Haar Facebookpost werd ondertussen honderden keren gedeeld.

Broekhoven hoopt later haar twee helden die over de autosnelweg snelden en hen de allereerste hulp toedienden, nog persoonlijk te bedanken. Maar eerst wil ze uitrusten. Ze verbleef tot dinsdag in het ziekenhuis en wordt nu thuis verder verzorgd. “Ik hou twee gebroken ribben en heel wat blauwe plekken over aan het ongeval en ik ben duizelig. Maar dat zijn geen verwondingen die passen bij de foto’s van onze wagen. We zijn eigenlijk ‘okay’, of we hebben chance gehad, zoals jullie dat zo mooi zeggen”, besluit Broekhoven.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees