Fit & Gezond

"Blijf eens een weekend in de zetel hangen. Dat is gezond"

"Blijf eens een weekend in de zetel hangen. Dat is gezond"

Foto: Shutterstock

We plannen onze weekends te vol en dat zorgt ervoor dat we onze batterijen niet genoeg kunnen opladen en sneller ziek worden. Dat was een van de conclusies na een gesprek met VUB-socioloog Ignace Glorieux in 'De wereld vandaag' op Radio 1.

Ziekteverzuim kostte in 2017 gemiddeld 1.010 euro per voltijdse werknemer. Vooral dertigers en veertigers zijn vaker ziek, becijferde SD Worx. "Deze leeftijdscategorieën verliezen wel eens de balans tussen werk, gezin en hobby’s", gaf het HR-bedrijf op als reden.

"Klopt", zegt VUB-socioloog Ignace Glorieux in 'De wereld vandaag' op Radio 1. We hebben te weinig hobby's waar we echt van ontspannen. "We willen een interessant en uitdagend leven. Op tijd naar theater en cinema, boeken lezen, op tijd een citytrip of grote reis, uitgaan, mensen uitnodigen… Het moet worden gecombineerd met een drukke job waar je absoluut in vooruit wil. En dat doe je dan ook nog eens als tweeverdiener", zegt de socioloog. 

Vrijetijdsstress

We zien heel veel op sociale media en denken al snel dat iedereen een veel interessanter leven heeft dan wij. We willen méé, ook zo'n boeiend leven en dat zorgt voor stress.  Vrijetijdsstress is een typisch verschijnsel bij dertigers en veertigers, meestal ouders. "Er is een groeiende druk om het goed te doen met de kinderen. Quality time met de kinderen moet en ze moeten ook nog eens een waaier aan actviteiten doen. Daarom was de getuigenis van Siska Schoeters zo waardevol. Ze durfde toe te geven dat ze het soms lastig heeft met haar kinderen, dat het soms ook niet goed ging."

Couch potato

"Minder werken is niet altijd een oplossing, want veel dertigers en veertigers doen hun job heel graag en zien het als een vorm van zelfontplooiing", zegt Glorieux op Radio 1. Toch is het goed om af en toe wat gas terug te nemen. "Plan eens een weekend niet vol. Durf eens wat aan te modderen. Zeg gewoon: ik blijf in de zetel liggen. Onthaasting is het toverwoord. Minder moeten. Ik ken er weinig die het durven. Maar ze bestaan."

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees