Parket eist geldboete tegen CVS-specialist De Meirleir en zijn echtgenote

Parket eist geldboete tegen CVS-specialist De Meirleir en zijn echtgenote
Brussel -

Het Brusselse parket heeft vrijdag een geldboete gevorderd tegen professor Kenny De Meirleir, zijn echtgenote, hun vennootschap Health Management Associates en de vzw Himmunitas. Het parket specifieerde weliswaar de hoogte van de geldboete niet.

De professor, die tot voor kort verbonden was aan de VUB, en zijn echtgenote moeten zich voor de strafrechter verantwoorden wegens inbreuken op de invoer en toediening van het omstreden antiviraal middel Nexavir. Volgens de verdediging is de strafvordering onontvankelijk.

De zaak kwam in 2009 aan het licht toen op Brussels Airport een pakje werd met daarin Nexavir, een product dat in ons land niet verkrijgbaar is. De Meirleir schreef het middel voor aan zijn patiënten met het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS), die hij behandelde via zijn vzw Himmunitas. Het parket vond het echter niet kunnen dat het middel werd ingevoerd door het bedrijf Health Management Associates waar De Meirleirs echtgenote in actief was.

Bovendien is Nexavir volgens het parket een geneesmiddel. Dat zou niet alleen blijken uit wetenschappelijk onderzoek door de Nederlandse overheid, ook De Meirleir zelf zou dat zo aangeduid hebben op de artsenverklaring die hij invulde om Nexavir te laten invoeren.

De verdediging voerde aan dat de strafvordering onontvankelijk was, onder meer omdat de professor in acht jaar onderzoek slechts éénmaal verhoord was, bovendien zonder bijstand van een advocaat. Volgens de verdediging bestond er ook onduidelijkheid over de vraag of Nexavir wel een geneesmiddel was, of een voedingssupplement dat antiviraal is en werkt tegen ontstekingen, zoals de professor zelf voorhield.

Professor De Meirleir zou naar eigen zeggen ook nooit enig financieel voordeel gehaald hebben uit de verkoop van Nexavir.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees