Man en vrouw riskeren verbeurdverklaring van 176.000 euro voor cannabisteelt

Man en vrouw riskeren verbeurdverklaring van 176.000 euro voor cannabisteelt

Illustratie. Foto: BELGA

Hasselt / Heusden-Zolder -

Het parket van Limburg vroeg vrijdag in de correctionele rechtbank in Hasselt de verbeurdverklaring van bijna 176.000 euro van een 46-jarige man uit Heusden-Zolder en zijn vriendin uit Ham. De twee waren betrokken bij de telt van 520 cannabisplanten in haar woning aan de Olmensesteenweg. Ze riskeren ook elk 18 maanden cel en een boete van 6.000 euro.

Volgens de openbaar aanklager waren er drie oogsten. De verdediging met advocaat Tom Van Overbeke gaat voor de vrijspraak, want volgens hem was de huiszoeking met toestemming ongeldig.

Er dook in 2016 politionele informatie op dat de man actief was in cannabisteelt, onder meer met een wietplantage in het huis van een vriendin in Ham. De politie ging daar aanbellen, maar er deed niemand open.

“Toch ging de politie langs en rondom het huis lopen. Dat duurde vijftien minuten, zo staat in hun beschrijving. Gewoon met langs het huis te lopen zouden ze nooit het verluchtingsrooster van de kelder hebben opgemerkt. Toch bleek dat ze een zoemend geluid vanuit het keldergat hoorden en dat ze een cannabisgeur roken. Op het moment dat ze wilden weggaan, kwam mevrouw opgereden. Ze vertelden haar wat ze ontdekt hadden. De vrouw gaf vervolgens toestemming tot een doorzoeking van het huis. Dat kan niet door de beugel. Normaal zou de huiszoeking pas gestart zijn vanaf het moment dat de toestemming aan de deur werd gegeven, maar hier had de politie al vooraf rondgelopen, “ aldus advocaat Van Overbeke.

Het parket vond het ook opvallend dat de man via Western Union 13.700 euro aan zijn familie in Turkije kon overmaken. “Hij had met de sluiting van Ford Genk, waar hij jarenlang gewerkt had, een premie van ruim 71.000 euro opgestreken. Dus zo abnormaal is dat niet. Intussen heeft hij opnieuw werk, “ pleitte de raadsman, die een straf met uitstel vroeg en ook een serieuze herleiding van de verbeurdverklaring van de vermeende vermogensvoordelen. Voor de vriendin werd een werkstraf gevraagd.

Vonnis op 16 maart.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees