Poezenliefhebster windt zich op over zwerfkattenprobleem: “Niet stad maar ik ben eerst in actie geschoten. Nu gaan zij met de pluimen én de subsidie lopen”

Poezenliefhebster windt zich op over zwerfkattenprobleem: “Niet stad maar ik ben eerst in actie geschoten. Nu gaan zij met de pluimen én de subsidie lopen”

Annemie Messelis tussen twee van haar momenteel 24 zwerfkatten die ze opvangt met de vzw Katimoe. Foto: djr

Kortrijk / Zwevegem -

In samenwerking met dierenasiel de Leiestreek uit Zwevegem pakt de stad Kortrijk het zwerfkattenprobleem op het Plein aan. Goed nieuws, al kon er al veel eerder iets gebeurd zijn. Vzw Katimoe is alvast niet gelukkig met de gang van zaken.

Niets meer of minder dan een plaag. Dat is het etiket dat de achttien zwerfkatten op het Plein in Kortrijk opgekleefd krijgen. Daarom schiet het Kortrijkse stadsbestuur nu in actie. Met kattenvangbakken zal dierenasiel de Leiestreek uit Zwevegem in opdracht van de stad de katten vangen én steriliseren. Dat probeerde het vorig jaar in oktober ook al, maar toen werden hun vallen gestolen. Een tweede poging moet nu soelaas brengen.

Goed nieuws? Zeker, al is niet iedereen opgezet met de gang van zaken. Annemie Messelis van vzw Katimoe in Menen zegt dat de stad twee jaar geleden al werd gewaarschuwd voor het gevaar van een zwerfkattenplaag. “Toen waren het er een paar. Zowel de politie als het asiel werd gebeld, zonder resultaat. Een bezorgde buurtbewoner voederde hen ondertussen, nu zijn het er achtttien geworden”, vertelt ze.

Op eigen houtje

Dat voederen is echter verboden en kan een GAS-boete opleveren. Nonsens, vindt Annemie. “De man deed dat voor het welzijn van de dieren. Het afval kuiste hij bovendien op. En wat als hij ze geen eten gaf en ze vuilniszakken zouden openrijten?”, vraagt ze zich af.

Intussen schoot ze zelf al in actie. “Ik had hulp gevraagd aan de schepen van Welzijn, aangezien wij maar een kleine vzw zijn, maar dat ging niet door het contract met het asiel van Zwevegem. Op eigen houtje heb ik dan maar actie ondernomen”, gaat ze verder. “Ondertussen ving ik zeven katten en steriliseerde ik ze.”

Dat de stad en het asiel nu de pluimen op hun hoed willen steken voor de aanpak van het zwerfkattenprobleem vindt ze dan ook niet kunnen.

“Ik doe dit niet voor de roem of het geld, maar enkel en alleen uit liefde voor dieren”, getuigt Annemie. “Ik ben wel met de actie begonnen, en nu gaan zij met de pluimen lopen. En de subsidie.”

Begrip van de schepen

Schepen van Dierenwelzijn Bert Herrewyn (SP.A) toont begrip voor Annemie en haar vzw. “De meldingen aan de politie moeten waarschijnlijk verkeerd doorgegeven zijn. Toch is het zo dat we al in oktober vorig jaar actie ondernamen, maar toen werden de vallen van het asiel gestolen”, zegt hij. “Deze week hebben we besloten het anders aan te pakken en dat loont. Er zijn al verschillende katten gevangen en gesteriliseerd.”

De stad gaat nu zelfs richting Leie om de katten te vangen, omdat ze daar ook rondhangen. Wat Katimoe doet, vindt de schepen lovenswaardig, maar logistieke of financiële steun van de stad zit er niet in. “Sinds 2003 al hebben wij een samenwerkingsakkoord met het Zwevegemse dierenasiel en dat verloopt goed. Als de vzw de katten wil steriliseren, dan mag ze die altijd naar het dierenasiel sturen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees