Whiskyclub eert met bijzonder gebaar geestelijke vader: “Marc zou dit zo gewild hebben”

Whiskypedia nodigde voor het eerbetoon goede vriend Filip Verleye (derde van link) uit. Foto: slr

Kortemark / Lichtervelde -

De Lichterveldse whiskyclub bracht met een speciale avond eerbetoon aan de ‘geestelijke vader’ van de club. Marc Vandenberghe verloor vorig jaar de strijd tegen pancreaskanker. Hij runde zijn eigen whiskyzaak en kwam vaak ‘tastings’ geven bij de club.

De whiskyclub ‘Whiskypedia’ uit Lichtervelde kwam donderdagavond voor het eerst dit jaar samen voor een wel heel bijzondere ‘tasting’. De club bracht een eerbetoon aan Marc Vandenberghe, die lang een whisky- en wijnzaak openhield in Werken bij Kortemark. Hij verloor in december 2017 de strijd tegen pancreaskanker. De man stond vijf jaar geleden samen aan de wieg van Whiskypedia.

Nieuw lokaal

“Nog voor we de club opgericht hadden, gingen we vaak langs bij Marc”, zeggen stichters Steven Logghe en Jurgen Deparck. “Hij was zeer gepassioneerd door alles wat met whisky te maken had. We hebben veel bijgeleerd van Marc, zo kwam hij vaak whiskytastings geven voor onze club. Na de begrafenis kwam het idee om nog een laatste keer een eerbetoon te brengen. Toevallig is het ook de eerste keer dat we in ons nieuwe lokaal in de Zwevezelestraat samenkomen.”

De club nodigde Filip Verleye uit Houthulst uit om de ‘whiskytasting’ te leiden. Filip was een zeer goede vriend van Marc.

“In het leven word je wel eens geconfronteerd met de dood, maar het overlijden van Marc kwam heel hard aan”, zegt Filip.

“Het is allemaal zo snel gegaan. In maart vorig jaar vernamen we het nieuws van de kanker. De dokters gaven hem nog twee jaar, maar negen maanden later was het voorbij.”

Tijdens de avond bracht hij een aantal flessen mee die Marc zelf gedistilleerd had.

“Het doet toch wat raar om Marc zijn laatste flessen uit te drinken, maar hij zou het zo gewild hebben”, klinkt het bij Filip. “Zelfs bij de begrafenisondernemer liet hij een fles whisky plaatsen voor mensen die hem een laatste groet wilden brengen. Hij had een zeer uitgesproken mening over heel wat zaken, maar je kon er altijd goed mee lachen. Ik vind het dan ook een zeer mooi initiatief van de whiskyclub dat ze dit doen voor Marc. Het laatste evenement dat Marc bijwoonde, was trouwens het whiskyfestival van de club uit Lichtervelde in oktober.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees