Langs Maaigemdijk worden nieuwe bomen aangeplant en de soort is niet toevallig gekozen

Langs Maaigemdijk worden nieuwe bomen aangeplant en de soort is niet toevallig gekozen

De stam van een omgewaaide boom is zo hol binnenin dat schepen Dhaenens er zelfs kan in rechtstaan

Deinze -

De stadsdiensten zijn volop bezig met de heraanplanting van de gerooide bomen langs de Maaigemdijk in Astene en BachteMaria-Leerne. De bomen die werden gerooid worden vervangen door Canadese populieren.

“Aanvankelijk was gepland dat zomereik in de plaats zou komen, maar de groei van die soort verloopt zeer traag. Bij populieren heb je na tien jaar al een volwassen boom en oogt de omgeving direct een stuk groener”, zegt milieuschepen Bruno Dhaenens (Open VLD).

“Er staan wel al een aantal eiken, maar de Maaigemdijk en de Della Failledreef worden afgeboord met populieren. In het deel van de Della Failledreef waar de bestaande bomen werden gekapt, moet men wel nog de wortels uitfrezen. Dat is intussen gebeurd op de Maaigemdijk. De bestaande bomen langs de waterkant zelf, die op grond van de stad staan, blijven behouden.”

“Ze zijn echter in zeer slechte staat en bij een nieuwe storm zullen er wel weer een aantal sneuvelen. De bomen zijn immers onderaan volledig uitgehold. Je kan er gewoon in rechtstaan. Ook zijn de stammen bezet met zwammen. Hoe we die ooit vervangen is nog niet bepaald. De scheefgegroeide populieren zoals de kunstschilders ze vereeuwigden, behoren weldra definitief tot het verleden. Met het aanplanten van zoveel al hoog opgeschoten boompjes bewijst de stad nogmaals dat er een wil aanwezig is om Deinze nog groener te maken.”

“Daarom gaan we op bepaalde dagen een drone over plaatsen en gebieden laten vliegen om te kijken waar nog mogelijkheden zijn om tussen de bebouwing in groene plekjes of ruimtes te creëren”, zegt de schepen.

“Ik verwijs ook naar de grote boomplantactie rond het stadsbos op zaterdag 24 februari. Dan komt minister Schauvliege (CD&V) naar de Geboortedreef. In samenwerking met Natuurpunt zullen de scholen vanaf volgende week woensdag starten met de aanplanting van een nieuwe brok stadsbos.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio