Veelbesproken Heilig Hartbeeld in alle stilte verplaatst

Veelbesproken Heilig Hartbeeld in alle stilte verplaatst

Het standbeeld waar destijds veel om te doen was, staat nu iets verderop. Foto: djr

Lauwe / Menen -

Vorig jaar eind september ontstond er heel wat commotie rond het Heilig Hartbeeld in Lauwe. Jarenlang stond de fiere heilige geposteerd op de hoek van de Lauwberg- en Wevelgemstraat.

Toen basisschool De Stap echter besloot te verbouwen, bleek er in hun plannen geen plaats meer voor het beeldhouwwerk. Het standbeeld moet namelijk wijken voor een fietsenstalling. Nu, bijna een half jaar later, verhuisde het beeld in alle stilte naar zijn nieuwe stek in de Lauwbergstraat, een tiental meter verder dan zijn originele standplaats.

Eerder besliste het Meense stadsbestuur al dat het beeld, nochtans een kunststuk van de hand van Meens beeldhouwer Gustaaf ­Delafontaine, niet wordt opgenomen in het stedelijk patrimonium.

Uit het zicht

Dat het daar een nieuwe stek krijgt, blijft vreemd. Eerst werd een sokkel geplaatst naast de kerk, zodat het beeld fier zou kunnen uitkijken op Lauwe Plaats. Of niet, want op het laatste nippertje besloot het stadsbestuur het beeld in de tuin achter de kerk te plaatsen, tot ergernis van de kerkfabriek.

Waarom? “In de bouwvergunning staat dat het beeld een plaats zou krijgen op de hoek van de Wevelgemstraat en de Lauwbergstraat”, legde burgemeester Martine Fournier (CD&V) uit tijdens de gemeenteraad van september 2017. Uiteindelijk is het een plaatsje langs de Lauwbergstraat nabij de school geworden. Naast een muur en veel meer uit het zicht, maar het staat er nog.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio