Bouwsector wil hervorming isolatieregels: “Airco aanzetten in januari is absurd”

Bouwsector wil hervorming isolatieregels: “Airco aanzetten in januari is absurd”

Foto: ggm

De isolatienormen zijn zo streng geworden dat ze hun doel voorbijschieten. Meer: ze zijn allesbehalve ecologisch. Dat zegt de Vlaamse Confederatie Bouw. De isolatie in muren, vloeren en daken is vandaag zo dik dat je huis snel oververhit kan geraken. Daardoor gaan we ramen openzetten voor wat verkoeling. “En zo verspillen we nog meer energie.” Directeur-generaal Marc Dillen vraagt dat de overheid de regels herbekijkt.

Begin dit jaar werden de isolatienormen voor nieuwbouwwoningen strenger. Wie een bouwaanvraag ­indient, moet voldoen aan andere regels. In 2017 gold nog het K-peil, nu het S-peil van 31. Vakjargon, dat wel, maar het komt erop neer dat de isolatiepakketten voor muren, vloeren en daken almaar dikker worden en nog beter isoleren.

Klinkt goed, maar er is een keerzijde. Het risico is groot dat je nieuwbouw, dichtgeplamuurd met al dat mate­riaal, zal oververhitten. “De temperatuur in een passiefwoning bijvoorbeeld stijgt enorm wanneer je aan het strijken bent”, zegt Dirk Van De Wynckel, algemeen directeur van airco- en warmtepomp­federatie UBF-ACA. “En heb je ­bezoek, dan warmt je huis meteen op.” Gevolg? “Voor wat verkoeling zetten veel mensen ramen en deuren open”, aldus Van De Wynckel.

Airco in januari

Verkopers van lucht-luchtwarmtepompen – die voor warmte en koeling zorgen – én van airconditioning wrijven zich in de handen. Op amper twee jaar tijd verkochten ze een ­derde meer apparaten.

Maar goed voor het milieu is dat niet. “Airco in januari? Dat is ­absurd. Zo’n installatie kost energie”, geeft Marc Dillen, directeur van de Vlaamse Confederatie Bouw, toe. Ook het extra isolatiemateriaal dat nu geplaatst moet worden, heeft een grotere ecologische voetafdruk dan we denken. “Bij de productie ­komen klimaatgassen vrij. En die vervuiling moet dan weer gecompenseerd worden door energiezuinig te gaan bouwen.”

De wereld op zijn kop dus. “De overheid moet hier rekening mee houden vooraleer ze de regels ­verstrengt.”

5.000 euro extra

Maar de oproep van de bouwfederatie om de wet­geving te versoepelen valt in dovemansoren. Voor Vlaams energie­minister Bart Tommelein (Open VLD) “is de nieuwe norm niet onrealistisch”, zegt zijn woordvoerster. “Energie-effi­ciëntie is heel belangrijk. Als Vlaamse regering willen we een norm die toekomstbestendig is, zodat mensen niet opnieuw moeten renoveren een paar jaar nadat ze gebouwd hebben.”

En de consument? Moet die de ­regels zomaar aan zijn laars lappen? “Die moet zich vooral aan de wet houden en boetes vermijden”, ­besluit Dillen van de Confederatie Bouw. “Bouwers moeten isolatie en ventilatie optimaal op mekaar ­afstemmen. Dan is er in principe geen probleem. Architecten kunnen dan weer kostenefficiënt werken. En het budget binnen de perken houden.”

Al is dat niet simpel. Onlangs becijferde de Bouwunie dat de nieuwe maatregel bouwen duurder maakt. Voor een alleenstaande woning ­betaal je al gauw 5.000 euro meer.

Corrigeer

MEER NIEUWS