Interieur

Shampoo en schoonmaakproducten zijn even ongezond als auto's

Shampoo en schoonmaakproducten zijn even ongezond als auto's

Foto: Shutterstock

Shampoo en schoonmaakmiddelen zijn even vervuilend als auto's en zijn dus niet alleen slecht voor het milieu maar ook voor onze gezondheid. Ze dragen bij tot het ontstaan van fijn stof, dat schadelijk is voor de longen. Dat hebben wetenschappers van de universiteit van Colorado ontdekt.

In heel wat schoonmaakproducten, shampoos of deodorants zitten heel wat Vluchtige Organische Stoffen (VOS). Dit zijn stoffen die bij kamertemperatuur snel verdampen en ozonvervuiling veroorzaken als ze in contact komen met zonlicht. Ze zijn ook een belangrijke factor in het ontstaan van fijn stof, wat dan weer bijzonder schadelijk is voor de longen. 

"Wetenschappers hadden de VOS-uitstoot uit huishoudproducten tot nu toe zwaar onderschat", schrijven wetenschappers van de universiteit van Colorado in het vakblad Science. Ze kunnen zo vervuilend zijn als auto's en dat gegeven is nieuw. 

De meeste huishoudproducten worden binnenshuis gebruikt en dat maakt de gezondheidsrisico’s nog groter. Ze pleiten daarom voor een strengere regelgeving.

"Als consument kan je makkelijk helpen om luchtvervuiling te beperken: door kleine hoeveelheden te gebruiken of parfumvrije producten te kopen", schrijft Jessica Gilman die mee hielp aan de Amerikaanse studie. 

Op de website van FOD Volksgezondheid staat een lijst met alle Vluchtige Organische Stoffen die we binnenshuis gebruiken. 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees