Jonge werkzoekenden kunnen rijbewijs op één maand tijd halen in Wallonië

Jonge werkzoekenden kunnen rijbewijs op één maand tijd halen in Wallonië

Illustratie. Foto: Shutterstock.

Brussel -

Jonge werkzoekenden voor wie het bezitten van een rijbewijs en jobvereiste is, kunnen in Wallonië binnenkort al dertig dagen na het slagen voor het theoretisch examen hun praktijktest afleggen. De maatregel gaat vanaf 1 juli van kracht, zo zegt Waals minister van Mobiliteit Carlo Di Antonio zaterdag in de kranten van Sudpresse. In een reactie zegt minister Weyts dat één maan “veel te kort is”.

Momenteel geldt een wachtperiode van drie maanden tussen het behalen van het theoretische en het afleggen van het praktische rijexamen. Voor jonge werkzoekenden in Wallonië die een rijbewijs nodig hebben voor een nieuwe job, wil Di Antonio die periode beperken tot slechts 30 dagen. Voorwaarden zijn wel dat de kandidaten 18 jaar of ouder zijn, minstens 30 uur les hebben gevolgd aan de rijschool en slagen voor de perceptietest voorafgaand aan het praktijkexamen.

Het besluit voor de nieuwe maatregel wordt momenteel nog “gefinaliseerd”. “De modaliteiten moeten nog worden besproken, met name met de andere gewesten”, zegt Di Antonio.

“Veel te kort”

Vlaanderen heeft in functie van de verkeersveiligheid net beslist om de termijn tussen het afleggen van het theoretisch rijexamen en het praktisch examen te verhogen van drie naar zes maanden. Minister van Mobiliteit Ben Weyts vindt de beslissing van zijn Waalse collega Carlo Di Antonio vreemd.

“Wij hebben op basis van verkeersveiligheidsadviezen beslist om de termijn te verlengen naar zes maanden, omdat experts net zeggen dat er nood is aan voldoende oefenkilometers”, zegt Weyts. “Eén maand is veel te kort.”

Weyts kan zich er bovendien niet in vinden dat enkel werkzoekenden aan andere voorwaarden moeten voldoen. “Het is niet omdat je werkloos bent dat je in minder veilige omstandigheden de baan op moet gaan”, zegt hij. Daarnaast worden werkende jongeren benadeeld in vergelijking met de werkzoekenden. “Dat vind ik een vreemde soort van discriminatie. Mensen gaan er daardoor misschien voor kiezen om niet te werken.”

In de kranten van Sudpresse die berichten over de nieuwe maatregelen in Wallonië, zegt Di Antonio nog dat hij de modaliteiten nog zal bespreken met de andere gewesten. Weyts wijst er echter op dat dat overleg niet noodzakelijk is, en dat de minister

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees