Vanhengel: “N-VA is niet geschikt om Brussel te besturen”

Vanhengel: “N-VA is niet geschikt om Brussel te besturen”

Foto: BELGA

Brussel -

“De N-VA is niet in staat om Brussel te besturen, aangezien ze Brussel niet als gewest wil.” Dat zegt de Brusselse minister van Financiën en kopstuk van Open Vld in het Brussels Gewest Guy Vanhengel zaterdag in L’Echo. Hij reageert zo op Didier Reynders, de Brusselse MR-topman, die vorige week verklaarde dat hij bereid is om met de N-VA samen te werken in Brussel.

“Ik ga niet zeggen dat we niet zullen kunnen regeren met N-VA als je ziet dat we dat wel doen in de federale regering”, had Reynders verklaard. “We zijn erin geslaagd om het institutionele aan de kant te schuiven en met N-VA samen te werken op socio-economisch vlak.”

“Het discours en de houding van N-VA komen meer en meer in de buurt van het Vlaams Belang. Dat zie je aan de communicatie van de twee boegbeelden, Theo Francken en Jan Jambon”, reageert Vanhengel zaterdag. Volgens hem wordt het voor de liberalen steeds moeilijker om de N-VA te steunen. “Voor zij die dergelijk discours niet willen en willen vermijden dat Brussel gebruikt wordt om een stap dichter bij het einde van België te komen, is er een alternatief: de sociaalliberalen.”

Nood aan grootstedelijke aanpak

Volgens de Brusselse minister is N-VA niet in staat om te regeren in Brussel, omdat de partij niet wil dat Brussel een gewest is. “We hebben nood aan een grootstedelijke aanpak om onze problemen op te lossen, maar dat willen ze niet”, zegt Vanhengel, die Reynders verwijt dat hij “op alle fronten wil winnen”. “Dat gaat niet. Hij heeft geprobeerd om onze stemmen af te nemen, en nu probeert hij dat bij de N-VA te doen. Zo maakt hij vijanden.”

De Etterbeekse burgemeester Vincent De Wolf, MR-fractieleider in het Brussels parlement, stelt nog in Le Soir dat er voor de MR geen reden is om niet met N-VA, een democratische partij, rond de tafel te gaan zitten. Indien de Vlaams-nationalisten de communautaire kwestie in de koelkast kunnen steken, “is het de moeite om te proberen om iets te doen met hen”. “Als er echter niets verandert op communautair of institutioneel gebied, denk ik dat het moeilijk wordt om in Brussel samen in een regering te stappen”, besluit hij.

N-VA: “Brusselaars zijn amateurisme grondig beu

“De Brusselaars zijn het gebrek aan daadkracht en amateurisme grondig beu waaraan de Open Vld in de meerderheid zo ijverig meewerkt.” Dat zegt Brussels parlementslid en fractievoorzitter Johan Van den Driessche (N-VA) in een reactie op de uithaal van Vanhengel.

“De N-VA wil ijveren voor een veilige thuis in een welvarend Brussel en zal, als zij daartoe de kans krijgt van de Brusselaars, zich daarvoor 100 procent inzetten”, repliceert Van den Driessche nu in een mededeling.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees