Warhol en Matisse in de schaduw van de Boekentoren

Gent -

Aan de voet van de Boekentoren in de Sint-Pietersnieuwstraat heeft de UGent een gloednieuw kunstencentrum geopend. Het paviljoen en de kunstcollectie werden geschonken door de Luikse toparchitect Charles Vandenhove (90). Studenten zullen er ook les volgen.

De Universiteit Gent mag beide handen kussen. Op de plek waar vroeger een fietsenstalling en een zielige zitbank stonden, staat nu het Vandenhove Centrum voor Architectuur en Kunst.

Het gebouw werd ontworpen en bekostigd door de befaamde Luikse architect Charles Vandenhove. Hij schonk ook zijn indrukwekkende kunstcollectie, met kleppers als Warhol, Matisse en Alechinsky. Kostenplaatje van het hele project: 3 miljoen euro.

“De man wilde zijn werken niet kwijt aan een klassiek museum of aan Sotheby’s”, zegt communicatieverantwoordelijke Stephanie Lenoir. “Daarom bracht hij ze onder in dit centrum, waar studenten ermee aan de slag kunnen gaan. Ze zullen hier onder meer leren hoe exposities in te richten.”

Het gebouw herbergt een tentoonstellingszaal, auditorium en atelier. Die zullen vooral worden gebruikt door de vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen en de vakgroep Architectuur en Stedenbouw. De eerste twee tentoonstellingen werden samengesteld door studenten en professoren en zijn te bezichtigen tussen 22 februari en 10 maart.

INFO

www.ugent.be/vandenhove/nl

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio