Passagiersvliegtuig stort neer in Iran: minstens 66 passagiers aan boord, maar van toestel geen spoor

Passagiersvliegtuig stort neer in Iran: minstens 66 passagiers aan boord, maar van toestel geen spoor

Archiefbeeld. Foto: Wikimedia commons.

Een passagiersvliegtuig is nabij de Iraanse stad Semirom neergestort. Dat meldt het persagentschap Tasnim News. Volgens de eerste berichten overleefden de 66 inzittenden de crash niet, maar daar komt de luchtvaartmaatschappij nu op terug. Vliegmaatschappij Aseman Airlines staat op de zwarte lijst voor onveilige luchtvaartmaatschappijen van de Europese Commissie.

De gouverneur van een nabijgelegen stad bevestigt het incident. Nog volgens hem zijn verschillende reddingshelikopters onderweg naar de plek van de crash, maar het slechte weer bemoeilijkt de operatie. Het toestel is neergestort in het Zagros gebergte.

Volgens een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij kwamen alle inzittenden om, maar dat bericht werd daarna door de maatschappij zelf ontkracht. Het wrak werd immers nog niet teruggevonden. “Het is daarom niet mogelijk om met zekerheid de dood van de passagiers en de bemanningsleden te bevestigen”, klonk het bij Aseman Airlines.

Korte vlucht

Het vliegtuig verdween van de radar kort nadat het om 5 uur ’s morgens plaatselijke tijd was opgestegen. Het was een binnenlandse vlucht. Het zou gaan om een toestel van Iran Aseman Airlines. Volgens het nieuwsagentschap Fars ging het om een toestel van het type ATR-72. Aan boord bevonden zich 60 passagiers en 6 bemanningsleden. Het vertrok zondagochtend op de Mehrabad luchthaven in Teheran en was op weg naar Yasouj.

Over de oorzaak van de crash is nog niets bekend. Volgens getuigen probeerde de piloot nog een noodlanding te maken.

Zwarte lijst

Vliegmaatschappij Aseman Airlines staat op de zwarte lijst voor onveilige luchtvaartmaatschappijen van de Europese Commissie. In Iran deden zich de voorbije jaren overigens al verschillende zware vliegtuigongevallen voor als gevolg van de slechte staat waarin de toestellen zich vaak bevinden. Veel vliegtuigen zijn al meer dan 40 jaar oud.

In augustus 2014 kwamen op de luchthaven Mehrabad bij de crash van een Antonov 140 van de Iraanse maatschappij Sepahan Airline nog 37 mensen om het leven. In januari 2011 stierven 77 mensen nadat een passagiersvliegtuig bij een noodlanding tijdens een sneeuwstorm in het noordwesten van Iran in stukken brak. Een jaar eerder, in mei 2010, stortte ook al een toestel neer, dit keer met 168 inzittenden aan boord.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees