Zware brand legt meubelzaak volledig in de as: winkeluitbater raakt gewond

Zware brand legt meubelzaak volledig in de as: winkeluitbater raakt gewond

Foto: AMG

Brussel -

Een loods van een Brusselse meubelzaak nabij de Sainctellette-plaats is zondag volledig uitgebrand. De persoon die gewond raakte bij de brand, was de exploitant en geen kraker zoals eerder vermeld, aldus politiewoordvoerder Johan Berckmans. Wat de brand veroorzaakt heeft, is nog niet duidelijk.

Burgemeester Françoise Schepmans van Molenbeek had eerder verklaard dat er twee krakers in het gebouw aanwezig waren, van wie één op de vlucht sloeg. Uit onderzoek blijkt nu dat er slechts één persoon aanwezig was - de exploitant - die gewond raakte door rookintoxicatie, aldus de politiewoordvoerder. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Over de oorzaak van de brand bestaat nog onduidelijkheid. Het parket van Brussel heeft een expert aangesteld, die eerder op de dag verklaarde dat kwaad opzet niet wordt uitgesloten.

Door de brand raakte het gebouw helemaal vernield. Het stond leeg en zou worden afgebroken voor nieuwbouw. De burgemeester heeft intussen besloten dat de Werkhuizenstraat en de kaaien aan het Saincteletteplein zondagavond opnieuw worden opengesteld. De veiligheidsperimeter zou worden verkleind tot het voetpad rond het uitgebrande gebouw.

De laatste brandweerploeg keerde rond 17.50 uur naar de kazerne terug. Het vuur brak uit rond 10 uur.

Het gebouw dat afbrandde, was een oude meubelzaak en stond al tien maanden leeg, na een uitverkoop. Op de plaats van de winkel en loods zouden een nieuw woonproject en winkels komen. Er was een bouwaanvraag ingediend, tegen september werd een beslissing verwacht.

Burgemeester Schepmans is opgelucht dat er bij de brand geen slachtoffers vielen. Ook het gevaar voor de omgeving is geweken. “Er is weinig bewoning rond het gebouw en geen gevaar voor de buren. Vooral de vzw Le Foyer is getroffen”, klinkt het. “De Kaai en de Werkhuizenstraat zullen tot maandag gesloten blijven, om de gerechtelijk expert zijn werk te laten doen. De brandweer gaat ervan uit dat het gebouw op instorten staat. Dus ofwel verplichten we de eigenaar om het zo snel mogelijk af te breken, ofwel doet de gemeente de afbraak op kosten van de eigenaar”.

Luttele minuten

De opslagplaats in kwestie bevindt zich achter een meubelwinkel op de kaaien, die eveneens volledig uitbrandde. Het is nog niet duidelijk of het vuur ontstond in de winkel of in de loods. De winkel stond bekend om zijn meubels in teakhout. “De brand heeft zich heel snel uitgebreid”, aldus Pierre Meys. “We zijn binnen de twee minuten ter plaatse gekomen, maar hebben meteen versterking gevraagd. Een veertigtal brandweerlieden kwam ter plaatsen, met vier pompwagens en drie ladders.”

De brand legde de loods in luttele minuten volledig in de as en ging gepaard met veel rookontwikkeling, maar die zou niet giftig zijn. Omwonenden moesten hun ramen en deuren niet sluiten. Het is niet duidelijk wat de brand veroorzaakt heeft. Kwaad opzet, wordt vooralsnog niet uitgesloten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees