Burgemeester hoopt dat Corina laatste dodelijk slachtoffer was op kruispunt: “Timing verkeerslichten moet anders”

Burgemeester Alain Top zou de verkeerslichten op het kruispunt Vlasstraat-Kortrijksesteenweg graag aangepast zien. Foto: loh

Harelbeke / Kuurne -

Een jaar nadat Corina Staelens (40) uit Kuurne er werd aangereden, roept burgemeester Alain Top (SP.A/Groen) op om het kruispunt van de Kortrijksesteenweg en de Vlasstraat veiliger te maken. Dat kan volgens hem door de verkeerslichten beter op mekaar af te stemmen.

“Op dit soort kruispunten, waar het verkeer wordt geregeld door lichten, zijn er te vaak conflicten tussen voetgangers, fietsers en bestuurders van wagens”, zegt Alain Top (SP.A/Groen), burgemeester van Harelbeke.

“Soms krijgen fietsers rood licht en voetgangers, net al het gemotoriseerd verkeer, groen. Als je als bestuurder op zo’n moment ziet dat het rood is voor de fietsers, denk je dat er geen gevaar is. Terwijl een voetganger dan wel mag oversteken. Dat veroorzaakt conflicten”, zegt Top.

Zo’n conflict was er ook op 10 januari vorig jaar. De 40-jarige Corina Staelens uit Kuurne stak de straat over om bij de bakkerij een broodje te halen, toen een 24-jarige bestuurder wilde afslaan. Olivier V. uit Harelbeke kwam uit de Peter Benoitlaan en wou richting Kortrijk rijden.

Ongevallen vermijden

Toen de verkeerslichten voor hem op groen sprongen, reed de man meteen weg en merkte hij niet op dat ook Corina groen licht had en de straat overstak. Staelens overleed aan haar verwondingen.

“Door de lichten beter af te stellen, kunnen we dat soort ongevallen in de toekomst vermijden”, zegt burgemeester Top nog. Op zijn aandringen bestudeert het Vlaams Gewest de rol van de verkeerslichten in de huidige situatie.

Wachten op studie

“Eind maart moeten we de resultaten van die studie hebben, dan kan het Vlaams Gewest de lichten eventueel beter afstemmen op mekaar. Meer dan dat is er niet nodig om de situatie veiliger te maken”, vindt de burgervader. “De timing van wie wanneer groen of rood krijgt, moet gewoon anders.”

Ook in het hart van de stad doet zich een gelijkaardige situatie voor. Ter hoogte van het stadhuis zijn er vaak conflicten tussen bestuurders die van Overleie komen en rechtsaf richting Kortrijk willen rijden. Op dat moment is het afwisselend groen voor voetgangers en fietsers.

Nog even wachten

“Zware ongevallen zijn daar bij mijn weten nog niet gebeurd, maar ook die situatie willen we laten onderzoeken en aanpassen”, zegt Top. “Op een studie van dat kruispunt is het nog even wachten, maar ik blijf erop aandringen bij het Vlaams Gewest.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio