Frans gerecht houdt lerares urenlang vast voor ondervragingen

Vlaamse lerares hard aangepakt nadat ze vrouw aanrijdt die snelweg oploopt

Vlaamse lerares hard aangepakt nadat ze vrouw aanrijdt die snelweg oploopt

De hulpdiensten die ter plaatse kwamen verzekerden de Vlaamse bestuurster dat ze het ongeval niet had kunnen vermijden. Foto: rr

Een Vlaamse lerares die op de snelweg in Noord-Frankrijk plots een vrouw in haar koplampen zag opdoemen en niet meer kon remmen, werd na het ongeval urenlang aangehouden door het Franse gerecht. “Dat ongeval was niet mijn schuld. Ze wandelde vanuit het niets de snelweg op”, zegt M.M. “De politie wéét dat daar vaak mensen de snelweg oversteken.”

“Het gebeurde in een flits, in een seconde. Plots liep die vrouw daar”, vertelt lerares M.M. Het ongeval gebeurde vrijdagavond, op de A22 ter hoogte van Wasquehal. Samen met drie collega-leerkrachten van haar Oost-Vlaamse school en haar twee kinderen keerde ze terug van een uitstap naar Parijs. “Eind maart gaan we met vijftig leerlingen op schoolreis. We waren al een dag op verkenning geweest.”

“Ik reed op het middenvak. Niet tegen volle snelheid, want mijn gps had net gezegd dat de snelweg zou splitsen, en dat we rechts moesten aanhouden. Plots zag ik die vrouw vanuit de middenberm de baan opstappen.”

“De snelweg is op die plek niet verlicht. Volgens mij wandelde ze gewoon. Ik kon alleen maar remmen, het ging te snel. Ze vloog tegen onze voorruit, en werd daarna over de auto gekatapulteerd.”

Het slachtoffer werd vervolgens nog door andere achterliggers aangereden. Ze moet op slag dood geweest zijn.

Vlaamse lerares hard aangepakt nadat ze vrouw aanrijdt die snelweg oploopt
De klap was enorm en verbrijzelde de voorruit van de wagen. Foto: RR

Roma-zigeuners

Wie het slachtoffer is, en waarom ze op de snelweg wandelde, weet het Franse ­gerecht officieel nog niet. Ze moet nog ­geïdentificeerd worden. Maar vlak naast de snelweg ligt al sinds 2009 een kamp van een groep Roma-zigeuners. De politie gaat ervan uit dat de jonge vrouw de snelweg overstak om naar dat kamp terug te keren. Er zouden de afgelopen maanden al gelijkaardige incidenten geweest zijn.

“De hulpdiensten hebben me meteen gezegd dat ik me niet schuldig moest voelen. Dat ik er niets aan kon doen”, zegt M.M. Toch werd ze om 21.45 uur door het gerecht aangehouden wegens “onvrijwillige slagen en verwondingen, met de dood tot gevolg”.

Terwijl haar collega’s en haar kinderen terug naar België mochten, werd M.M. nog een hele dag ondervraagd. “Ik moest een alcoholtest afleggen, en een drugstest. Allebei negatief, uiteraard. Ze wilden weten of ik bijziend, of verziend was. Ik werd stevig aangepakt in de verhoren. Tot zelfs mijn Franse advocaat de ondervragers vroeg om zich wat in te tomen. Bijna 24 uur lang werd ik vastgehouden. Terwijl het toch meteen duidelijk was dat ik niets aan dat ongeval kon doen. De politie wéét dat daar vaak mensen oversteken.”

Proces?

Het ongeval doet denken aan een gelijkaardig incident vorige maand, waarbij een vrouw op de E40 in Jabbeke een overstekende Ethiopiër aanreed. Die vrouw mocht na het ongeval meteen naar huis.

Lerares M.M. werd zaterdag pas om 19 uur vrijgelaten. Of het tot een proces komt, zal later moeten blijken. Haar auto is perte totale. “Maar dat er niemand van ons gewond raakte, en dat mijn kinderen dit drama kunnen plaatsen: dat is voor mij uiteindelijk het belangrijkste.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees