Jef Vermassen over het waanzinnige relaas van Renaud Hardy: “Nog nooit zoiets meegemaakt”

Jef Vermassen over het waanzinnige relaas van Renaud Hardy: “Nog nooit zoiets meegemaakt”

Renaud Hardy. Foto: blg

Mechelen -

De assisenzaak tegen Renaud Hardy, de man uit Mechelen die beschuldigd wordt van twee moorden en twee moordpogingen, is maandag van start gegaan. De assisenzaal kreeg gruwelijke details te horen van hoe de dader een van zijn slachtoffers verkrachtte en vermoordde. Advocaat Jef Vermassen, die een slachtoffer vertegenwoordigt, zei nog nooit een beschuldigde gezien te hebben die tijdens een verhoor door de assisenvoorzitter zo verward overkomt.

De zaak is maandagochtend met een half uur vertraging van start gegaan. Rond 9.30 uur namen de vijf vrouwen en zeven mannen van de volksjury plaats. De assisenzaal zat afgeladen vol met toeschouwers, burgerlijke partijen en pers.

Hardy werd vervolgens de zittingszaal binnengeleid. Hij is gekleed in een lichtbruine gevangenisplunje, de bril boven op zijn kaal hoofd en met een dikke map documenten onder de arm. Hardy lijdt aan de ziekte van Parkinson en moet hiervoor de nodige medicatie nemen. De seriemoordenaar liet vlak na de aanvang al meteen van zich spreken. Op de vraag van de assisenvoorzitter naar zijn huidige woonplaats antwoordde Hardy cynisch: “Hasselt Hilton”.

Gruwelijk

Tijdens de eerste zitting van het proces blijkt trouwens hoe gruwelijk de moord is die de beklaagde heeft gepleegd op Berlinda Doms uit Hofstade. Die moord vond plaats in de nacht van 16 op 17 september. Hardy maakte camerabeelden van de moord.

Jef Vermassen over het waanzinnige relaas van Renaud Hardy: “Nog nooit zoiets meegemaakt”
Alexandra Van Kelst. Foto: Tom Palmaers

Openbaar aanklager Alexandra Van Kelst beschreef tijdens het voorlezen van de akte wat er op de beelden te zien is. Hardy gebruikt daarin zeer expliciete taal, terwijl hij Linda Doms verkracht en slaat. Linda Doms schreeuwt het meermaals uit van de pijn. Hardy spreekt haar uiterst denigrerend aan, en verwijst ook naar het feit dat hij voordien nooit seks met haar had mogen hebben.

Op de beelden is ook een repetitief geluid te horen. Na onderzoek zou blijken dat het mogelijk om een elektrische pepermolen gaat. Hardy’s DNA zou later op die pepermolen teruggevonden worden, net als dat van Linda Doms.

Aan de speurders zou Hardy later verklaren dat hij Doms vermoordde omdat ze was gaan rondvertellen dat hij in de gevangenis had gezeten.

“Vergissing van moeder natuur”

Jef Vermassen over het waanzinnige relaas van Renaud Hardy: “Nog nooit zoiets meegemaakt”
Walter Damen. Foto: GOYVAERTS/GMAX Agency

Volgens advocaat Walter Damen, die een van de burgerlijke partijen bijstaat, is de beklaagde een “vergissing van moeder natuur”. “Zo’n filmpje, dat zegt iets over iemands karakter. Wie een verkrachting en een moord filmt om die achteraf op zijn gemak te bekijken, die is een vergissing van moeder natuur. Dat hij een man zonder normbesef is, is ook gebleken uit de voorlezing van de akte.”

Damens cliënt is Annie H. De vermeende seriemoordenaar wordt verdacht van poging tot moord: in september 2014 stond hij op de deur van H. te bonken, een vrouw die hij niet kende. Uiteindelijk geraakte hij niet binnen. “Hij wordt terecht beschuldigd van poging moord op mijn cliënt”, zegt Damen. “Was hij wel binnengeraakt, dan was ook zij slachtoffer geworden van Hardy. Zij heeft dat zelf ook zo beleefd: deze goede vrouw was hierdoor enorm geschrokken.”

Damen verwacht dat Hardy levenslang zal krijgen. “En ik denk dat hij dat zelf ook beseft. Mogelijk zal hij de ziekte van Parkinson inroepen om zijn daden te verantwoorden, zoals hij die al vaker gebruikt heeft wanneer hem dat uitkomt.”

Jef Vermassen over het waanzinnige relaas van Renaud Hardy: “Nog nooit zoiets meegemaakt”
Jef Vermassen. Foto: BELGA

“Vrouwenhater”

In februari 2015 probeerde Hardy actrice Veerle Eyckermans om het leven te brengen. Ze kon zichzelf uiteindelijk wel in veiligheid brengen, en een buurman werd gealarmeerd door haar geschreeuw. “Eyckermans heeft lang immense schrik gehad, dat gaat nu iets beter”, zegt haar advocaat, Jef Vermassen. “Met het proces wil ze zo weinig mogelijk te maken te hebben - ze wil uit de belangstelling blijven.”

Lang bleef Hardy zijn betrokkenheid bij de poging tot moord op Eyckermans ontkennen, maar kort voor de start van het proces bekende hij. “Eindelijk heeft hij zijn verantwoordelijkheid opgenomen”, aldus Vermassen. “Intussen gaat het wel niet goed met mijn cliënte: ze heeft last van posttraumatische stress. Moeten horen dat hij haar eigenlijk wilde vermoorden, dat doet iets met een mens. Bovendien heeft ze ook een minderjarige dochter.”

Jef Vermassen over het waanzinnige relaas van Renaud Hardy: “Nog nooit zoiets meegemaakt”
Jos Vander Velpen. Foto: Tom Palmaers

Eyckermans zal het proces grotendeels links laten liggen. “Ze kan niet dulden dat ze daar hem zou zien, maar komt wel getuigen”, zegt Vermassen. Het waarom van de daden is voor Vermassen deels opgelost. “Zijn haat tegen vrouwen verklaart de daden van deze seksueel geobsedeerde sadist”, meent Vermassen. “Iedereen moet boeten voor het feit dat hij ziek is.”

Nadat Hardy maandag verhoord was door de assisenvoorzitter, zei Vermassen nog nooit een beschuldigde gezien te hebben die tijdens een ondervraging door de assisenvoorzitter zo verward overkomt. “De voorzitter doet zijn uiterste best, maar hij verzuipt in de anekdotiek en de antwoorden naast de kwestie die Hardy geeft”, aldus Vermassen. “Op zoveel essentiële, belangrijke punten die de voorzitter wilde bespreken, werd er naast de kwestie geantwoord”, aldus Vermassen. “Ik hou mijn hart al vast voor wat dat gaat geven als het straks over de feiten moet gaan. Ik vind dit vreemd. Nooit heb ik zoiets meegemaakt. In het dossier heb ik wel gelezen dat hij soms vrij correct heeft geantwoord.”

Over de betekenis van die verwardheid, wilde Vermassen zich niet ver wagen. Voedt dat zijn theorie van Hardy als psychopaat? “Om dat te beoordelen, moeten we de debatten laten evolueren.”

“Dichter bij waarheid komen”

Voor Jos Vander Velpen, advocaat die de nabestaanden van Linda Doms bijstaat, moet het proces dienen om dichter bij de waarheid te komen. “Tijdens het onderzoek zijn nog veel grijze zones open gebleven”, aldus Vander Velpen. “Hardy heeft beloofd dat hij zijn kaarten tijdens het proces op tafel zou leggen. Het enige dat telt voor de nabestaanden is te weten wat er gebeurd is, en waarom.”

Dinsdag wordt het filmpje getoond dat de man maakte toen hij Doms verkrachtte en vermoordde. “Deze man moet terechtstaan voor het gruwelijkste van het gruwelijkste: nooit heb ik zoiets gezien”, aldus Vander Velpen na afloop van de eerste zittingsdag. “Alleen ISIS-mensen filmen ook hun eigen gruweldaden. Dit is horror zonder voorgaande.”

“Hardy regisseert niet alleen zijn eigen films, hij schrijft ook het script en probeert het proces in handen te nemen (...) De man heeft de dag van zijn leven beleefd. Het eerste deel ging over zijn jeugd, zijn heldendaden, zijn geweldig persoon. Vanzelfsprekend is hij dus heel spraakzaam.”

In het tweede deel, toen het over de feiten ging, zag Vander Velpen een minder zekere Hardy. “Toen het over verkrachting ging, leek het alsof zijn geheugen tilt sloeg. Hij was heel vaag, hoewel hij de verkrachtingen van Maria Walschaerts in november vorig jaar wel plusminus bekend had.”

Advocaat burgerlijke partijen: “Nabestaanden willen weten waarom?”

Gruwelijke details

Hardy heeft de feiten jarenlang ontkend, maar kort voor zijn proces ging hij tot bekentenissen over rond de moord op de 82-jarige Maria Walschaerts en de moordpogingen op Veerle Eyckermans en de 68-jarige Annie H. in Bonheiden. Bij die laatste had hij geprobeerd binnen te dringen, maar speelde zijn inbussleutel kwijt, die hij voor zijn modelbouw gebruikte. Op de schroevendraaier zat zijn DNA.

LEES OOK. “Kruip maar in bed met uw parkinsonneke”, zei ze. Toen sloegen zijn stoppen helemaal door (+)

Maria Walschaerts werd in mei 2014 in haar huis in Mechelen door haar zoon dood aangetroffen, nadat de buurvrouw alarm had geslagen. Ze lag halfnaakt op de vloer in de slaapkamer. Ze had kneuzingen in haar gezicht en over de rest van haar lichaam. In haar hals waren er sporen van drukkend, toesnoerend geweld. Er werd DNA aangetroffen van een tot dan onbekende manspersoon. “Ik brak met een metalen buis de achterdeur eruit. Ik had ook een ijzeren kettingslot met kabel voor de fiets mee. Dat was niet om mijn fiets binnen vast te zetten, hé, “ getuigde Hardy, die vervolgens geëmotioneerd raakte bij zijn verhoor.

“Ik heb haar direct geneutraliseerd. Ze was niet in de hoofdslaapkamer, maar in het kamertje ernaast. Ze stond aan het raam. Ze begon te roepen. Ik heb de kabel van het fietsslot rond haar nek gedaan en heb die aangetrokken. Ik zat naast haar. Ik dacht dat ze dood was. Verdoeme, dacht ik, want ik was razend. Ik ben langs de voordeur even buitengegaan. Terug binnen zag ik dat ze nog niet dood was, “ aldus Hardy. Voorzitter Thys vroeg hem of hij haar ook gestampt had, maar dat kon Hardy zich niet voor de geest halen.

Naar eigen zeggen heeft Hardy haar met het fietsslot naar de andere kamer getrokken, de hoofdslaapkamer. Hardy verklaarde dat hij vol woede en haat zat. Op de vragen van de voorzitter of hij seksuele handelingen gesteld had op het lichaam van Walschaerts gaf hij heel onduidelijke antwoorden. Hij kon geen verklaring geven waarom zijn schaamhaar op het slachtoffer was teruggevonden. Het feit dat haar nachtkleed tot borsthoogte opgerold was en haar slip zich op de enkels bevond, kwam volgens hem omdat hij haar aan de kabel van het fietsslot naar de andere kamer had gesleept, maar dat kon volgens de wetten van de zwaartekracht niet kloppen, aldus voorzitter Thys.

Na de moord op Walschaerts was de brand bij Hardy naar eigen zeggen geblust. Hij ging terug naar de wagen en deed zijn kledij uit. “Ik heb een beitel en de buis in de vaart gegooid. Ik heb de kleding in een container gesmeten. Ik heb altijd reservekleren in de auto liggen. Als ge met telegeleide auto’s bezig zijt, kan het gebeuren dat er iets in de vaart valt. Ik ben dan naar huis gegaan en heb een boterhammetje gegeten, “ vertelde Hardy.

Gezin ontsnapt aan moord

Op 30 september 2014 was Hardy eigenlijk van plan een gezin in Bonheiden uit te moorden, maar hij vond het huis niet. Hij daagde toen op aan de woning van de 68-jarige Annie. De vrouw hoorde gebonk op de ramen, stak de lichten aan en begon te roepen, waarna het stil werd. Een dag nadat hij probeerde bij Annie binnen te dringen, nam Hardy een vrouw in Mechelen met een loodjesgeweer onder vuur. Voor deze beschieting is hij in 2015 correctioneel veroordeeld tot 12 maanden cel met uitstel. Toen was nog niet geweten dat Hardy al een moord op zijn naam had staan.

Op 14 februari 2015 kwam actrice Veerle Eyckermans thuis. Ze strooide buiten in de tuin nog wat etensresten voor de vogeltjes, toen plots een man voor haar opdook. Die mepte haar met een stok in het gezicht en tegen haar armen. Ze omklemde krampachtig een betonnen paaltje, terwijl Hardy haar aan haar enkels wilde losrukken. De vrouw begon te gillen, waardoor een buurman gealarmeerd werd. De buurman en zijn zoon kwamen toegelopen. In zijn vlucht liet Hardy zijn muts met DNA achter.

Op 17 september 2015 werd het levenloze naakte lichaam van Linda Doms in haar woning in Hofstade gevonden. Ze was een ex van Hardy. Toen de politie bij hem aanbelde, zat hij naar porno te kijken. Tijdens de overbrenging naar het politiekantoor maakte hij seksueel getinte moppen.

Seksverslaafd

De vaste vriendin van Hardy omschreef hem als seksverslaafd, omdat hij elk dag, soms meermaals, seks wilde op allerlei manieren. Hij was liefhebber van wurgseks. Hij speelde graag de baas over de vrouwen en hield ervan hen te pijnigen en te kleineren.

De jury bestaat uit vijf vrouwen en zeven mannen; het proces zal een kleine drie weken duren. Hardy wordt verdedigd door meester Frédéric Thibau. Aan de zijde van de burgerlijke partijen staan onder meer Jef Vermassen, Walter Damen en Jos Vander Velpen. Alle personen die het assisengebouw willen binnengaan zullen door een metaaldetector moeten.

Voorzitter Dirk Thys wilde van hem weten hoe belangrijk seks en seksualiteit voor hem waren. Op iedere vraag van de voorzitter antwoordde Hardy totaal naast de kwestie. “Een man die thuis zit, kijkt naar porno. Tachtig procent van de mannen doet dat. Ik ben nieuwsgierig. Ik leer graag bij. Ook in porno. Ik ben altijd op zoek naar informatie, ook porno dus. Zo ook over sm. Kent u de “sm-rechter”? “, begon Hardy. Het werkte voorzitter Thys op de zenuwen, waarna die besloot een schorsing van een kwartier in te lassen.

Sterke en zwakke eigenschappen

Voorzitter Dirk Thys wilde weten welke zijn zwakke punten zijn. “Niet kunnen zwijgen als ik gelijk heb. Bij een discussie heb ik graag gelijk. Ik kan moeilijk neen zeggen op uw vraag of ik mezelf als dominant beschouw. Mijn leven is om zeep, hé. Ik ben hulpbehoevend’’, ging Hardy voort.

De voorzitter vroeg tot slot of er nog elementen zijn die Hardy nog eens extra naar voren wilde brengen inzake zijn persoonlijkheid. “Ik heb de verkeerde mensen op het verkeerde moment vertrouwen gegeven. Die hebben dat schromelijk misbruikt. Ik ben zot beginnen doen. Ik ben dan beginnen moorden”, zei Hardy.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees