Sven Nys vindt het een eer dat Mathieu van der Poel zijn zegereeks evenaarde, maar waarschuwt: “Hij moet oppassen”

Sven Nys vindt het een eer dat Mathieu van der Poel zijn zegereeks evenaarde, maar waarschuwt: “Hij moet oppassen”

Foto: BELGA

Zeg niet langer de ‘Dertig van Sven Nys’, want met zeges in Middelkerke en Hulst heeft Mathieu van der Poel afgelopen weekend zijn voet naast hem gezet. “Het is een eer dat Mathieu mij evenaart”, zegt Nys zelf.

30 stond er op het bordje dat Mathieu van der Poel in de laatste rechte lijn van een fan meegritste. Om maar te zeggen: niemand die eraan twijfelde dat de Nederlander dit weekend de magische kaap van de dertig zeges zou ronden. Zaterdag in Middelkerke reed hij andermaal nog voor halfweg koers weg van de rest en gisteren in Hulst zette hij een haast identieke solotocht neer. Alleen werd hij in eigen land achteraf op het podium nog extra gehuldigd, met een gepersonaliseerde taart erbovenop.

“Het is speciaal om het record van Sven Nys te evenaren”, genoot Van der Poel. “Het toont aan wat voor een superseizoen ik achter de rug heb. Dit is uniek. Misschien is het de enige keer dat ik zo’n boerenjaar zal hebben. Ik kom nu in ieder geval al in een erg select groepje terecht.”

In dat groepje moet Van der Poel enkel nog veldriticoon Roland Liboton met 32 overwinningen laten voorgaan. Tot volgend weekend? “Ik wil nog twee extra zeges in Waregem en Oostmalle”, toont Van der Poel zich nog hongerig.

Genietende Nys

Sven Nys is er alleszins niet rouwig om dat Van der Poel hem evenaart. “Als iemand het kon, was hij het”, zegt hij. “Ik vind het zelfs een eer dat Mathieu mijn zegereeks evenaart. Bovendien heeft hij mij laten beseffen hoe gigantisch veel dertig zeges zijn. Als renner sta je daar zelf niet bij stil. Door hem geniet ik nu nog meer van mijn eigen zegereeks van elf jaar geleden.”

Ook toen domineerde Nys het hele seizoen, maar werd hij geen wereldkampioen. De geschiedenis herhaalt zich. “Het is weinigen gegeven om na een WK-debacle mentaal de knop om te draaien en telkens opnieuw op topniveau te presteren. En zoals Mathieu nu rondrijdt, wint hij nog een paar keer. Dit seizoen lukt het niet meer, maar hij is in staat om 35 crossen in één winter te winnen. Vraag is of hij daar ook een doel van wil maken. Hij rijdt ook nog op de weg en op de mountainbike. Hij moet oppassen dat hij niet te veel hooi op zijn vork neemt en zich gaat overbelasten. Dit seizoen was dat geen probleem, maar volgend jaar is een nieuw jaar. Maar ook dan zal hij dominant blijven.”

Corrigeer