Fit & Gezond

Ploggen is de nieuwste fitnesstrend, maar blijkt in realiteit weinig glamoureus. “Is dat een dooie kat?”

Wil je aan je conditie werken en tegelijk iets goed doen voor het milieu? Sla dan aan het ploggen. De term combineert de woorden ‘joggen’ en het Zweedse ‘plocka’, wat zoveel betekent als verzamelen. De Belgische vlogger Hannes Coudenys - bekend van onder meer Ugly Belgian Houses - en zijn kompaan Wouter probeerden het uit in Kortrijk en maakten een filmpje.

Hannes en Wouter gingen vijf kilometer lopen in de West-Vlaamse stad met elk een paar vuilniszakjes in de hand. Die raakten heel snel gevuld, vooral met blikjes en papiertjes. Ondanks het feit dat de nieuwe hype er glamoureus uitziet op Instagram, is dat in de praktijk niet het geval. “We kwamen onderweg twee dode katten en een dode duif tegen. Dat is geen afval, maar wel vies”, zegt Coudenys.

Nog niet ziek

De man voegt eraan toe dat hij ooit een filmpje zag over urban exploring, een hobby waarbij mensen oude gebouwen verkennen. Daarin werd gezegd dat de explorers niets mochten aanraken in de panden omdat alles er heel vies is en je ziek kan worden. “Als je straks gaat ploggen, raad ik ten zeerste aan om handschoenen aan te trekken. Wij deden het vier dagen geleden zonder en we zijn nog steeds niet ziek, maar ze zijn geen overbodige luxe”, klinkt het.

“Het vuilste wat we vonden waren natte doekjes. Ik weet niet waarvoor mensen die allemaal gebruiken. Ik hoop om hun neus in te snuiten. Het meest frappante in onze vuilniszak, was een zak van de Quick in een park. Ik passeer er regelmatig en die stond er al twee weken. Niemand had hem weggegooid”, zegt hij nog.

Mobiele container

Coudenys is van plan om nog te ploggen, maar misschien met een meer aangepaste uitrusting. “Ik denk aan een container op wielen. Mensen gaan toch ook lopen met buggy’s?” Voor wie nog twijfelt om zelf afval op te rapen tijdens het lopen, heeft hij nog een tip. “Let eens wat meer op de vuiligheid rondom je heen. Dan merk je zelf dat het overdreven is en neem je de volgende keer misschien een zakje mee. Geen affiniteit met lopen? Het kan uiteraard ook als je gewoon wandelt.”

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees