Mama

Vrouwen vertellen hoe borstvoeding echt voelt

Vrouwen vertellen hoe borstvoeding echt voelt

Foto: Shutterstock

Kersverse mama’s die ervoor kiezen om hun baby borstvoeding te geven, kunnen in het begin vaak geconfronteerd worden met pijn. Van zere tepels tot te weinig of net te veel moedermelk produceren: iets wat heel natuurlijk is, leidt soms tot een gevoel van angst. Aan lifestyleblad Cosmopolitan vertellen enkele vrouwen hun ervaringen.

Rit op de achtbaan

Zlata, 35: “Toen ik voor het eerst mijn melkstroom voelde, voelden mijn borsten aan als mijn maag op een achtbaan. Ik kreeg een wervelende sensatie aan de bovenkant van mijn borsten, die zich verplaatste richting mijn tepels. Vergelijk het met het tintelende gevoel dat je krijgt als je voet slaapt. Borstvoeding geven maakte me erg dorstig. Erna dronk ik altijd water.”

In het openbaar

Gabrielle, 27: “Borstvoeding voelt als een 24/7 verplichting waarbij mijn borsten het heft in handen hebben. Uiteindelijk heb ik me neergelegd bij het feit dat ik mezelf moest opofferen voor het comfort van mijn zoon. Ik probeer respectvol te zijn naar anderen toe in het openbaar, maar het kan me eigenlijk ook niet schelen als iemand aanstoot neemt aan het feit dat ik mijn kind aanleg."

Een laagje melk

Madeline, 31: “Het klinkt zeemzoet, maar borstvoeding is echt een geweldige manier om een intense band te krijgen met je baby. Er zijn uiteraard soms moeilijkheden. Het geven van borstvoeding kan pijnlijk zijn en het is vaak een uitdaging om je baby’s mondje aan je tepel te houden. Ze hebben honger en huilen en jij weet dat je de oplossing hebt, maar ze hebben nog niet helemaal begrepen waarvoor hun mondje dient. Het is bij momenten frustrerend, het maakt je soms verdrietig en soms zelfs kwaad. Maar als het lukt, is het een ware opluchting. Trouwens: alles wat ik bezit is tegenwoordig bedekt met een laag moedermelk. Van kleren tot meubels…"

Net als plassen

Alessandra, 29: “In het begin voelde het alsof mijn huid eraf getrokken werd. Het deed zoveel pijn. Het is alsof je huid bedekt is met korsten en daarna wordt afgewreven met schuurpapier. Dat was iet het geval, maar het voelde wel zo. Na een week werd het voor mij persoonlijk wel aangenaam. Het is alsof je eindelijk kunt plassen nadat je je urine lang moest inhouden. Je voelt de druk verdwijnen. Ik vond het gek hoe het heel snel van uiterst pijnlijk naar geen pijn meer evolueerde.”

Extreem gevoelige tepels

Lucy, 27: “Ik herinner me de tweede nacht. Ik wilde huilen omdat mijn tepels overdreven gevoelig waren. Mijn baby wilde non-stop eten, maar dat tintelende gevoel deed mijn maag keren. Het was niet echt pijnlijk, maar wel heel ongemakkelijk. En dan heb je een huilbaby… Na twee weken werden mijn tepels minder gevoelig en werd borstvoeding comfortabel en plezierig. Wil je borstvoeding geven, geef het dan een beetje tijd.”

Trainen met een consultant

Jenelle, 28: “Ik ondervond problemen toen ik na de bevalling thuiskwam uit het ziekenhuis. Mijn tepels waren gebarsten en de borstvoeding was buitengewoon pijnlijk. Hoe graag ik het ook wilde opgeven, ik was vastberaden. Ik plande een huisbezoek met een lactatie consultant en dat maakte een enorm verschil. Als je de borstvoeding goed geeft, voel je niets. Je voelt niet eens de melk uit je borst weglopen.”

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees