Krist Biebauw, directeur van De Krook: “Eigenlijk hadden jullie het hele team moeten nomineren”

Wordt de nieuwe bibliotheek Dé Strafste Gentenaar van 2017?

Wordt de nieuwe bibliotheek Dé Strafste Gentenaar van 2017?

Foto: fvv

Gent -

Wie had het durven te voorspellen? 7.000 tot 8.000 bezoekers per dag in De Krook. Dat kan toch niet alleen te maken hebben met de opvallende vorm van het nieuwe gebouw waar de stadsbibliotheek in maart 2017 naartoe verhuisde? Directeur Krist Biebauw heeft er ook geen eenduidige verklaring voor.

Wie wordt de Strafste Gentenaar van 2017? Stemmen kan nog steeds via deze website. Op 6 maart wordt de Strafste bekendgemaakt. Om het u iets makkelijker te maken, stelt De Gentenaar u alle genomineerden voor.

De Krook. Het is meer dan een ambitieus stadsvernieuwingsproject tussen de Walpoortstraat, Ketelvaart, Nederschelde, Lammerstraat en Sint-Pie­ters­nieuwstraat. Een nieuw gebouw waar de stadsbibliotheek haar intrek zou nemen. Op wandelafstand van de oude locatie, waar NEST huist. Oud en nieuw zo dicht bij elkaar, dat de boeken via een mensenketting van de ene naar de andere plek konden worden gedragen.

Op termijn moeten het gebouw, nu al veel meer dan alleen een bibliotheek, en het Miriam Makebaplein, waar de Gentse kunstenaar Michael Borremans het trio De Passanten heeft neergezet, ook een aantrekkelijk doorgangsgebied creëren voor de binnenstad.

Wordt de nieuwe bibliotheek Dé Strafste Gentenaar van 2017?
Foto: fvv
Wordt de nieuwe bibliotheek Dé Strafste Gentenaar van 2017?
Foto: fvv
Wordt de nieuwe bibliotheek Dé Strafste Gentenaar van 2017?
Krist Biebauw, directeur van De Krook: “Zo’n spectaculaire stijging hadden wij evenmin verwacht.” Foto: DVH

8.000 bezoekers per dag

“Van 2.000 naar 7.000 bezoekers per dag, met pieken tot 8.000. Eerlijk gezegd: zo’n spectaculaire stijging hadden wij evenmin verwacht”, vertelt directeur Krist Biebauw. “Het is gewoon enorm. En ik kan er niet zomaar één reden voor opgeven. Het moet een verscheidenheid aan factoren zijn. Het gebouw heeft veel meer functies dan de pure bibliotheekfunctie, maar het doet me plezier dat ook het klassieke gebruik, de ontleningen dus, de hoogte is ingegaan. Want dat blijft toch de basis.”

“Wat heel sterk opvalt, is dat veel meer mensen dan vroeger de bieb gebruiken om te studeren of te werken. Hier is natuurlijk ook veel meer plaats dan in het oude gebouw. En het blijkt een heel aangename plek te zijn. Een plek waar het niet eens opvalt dat er 7.000 bezoekers per dag komen. Ze biedt blijkbaar voldoende rust om te kunnen werken.”

“We stellen ook vast dat mensen hier gewoon een ‘verloren moment’ komen invullen. En ik mag het vanuit mijn eigen kantoor ondervinden: het uitzicht op de stad is wel heel erg mooi.”

Wordt de nieuwe bibliotheek Dé Strafste Gentenaar van 2017?
Foto: fvv
Wordt de nieuwe bibliotheek Dé Strafste Gentenaar van 2017?
Foto: fvv
Wordt de nieuwe bibliotheek Dé Strafste Gentenaar van 2017?
Foto: fvv

10 procent meer ontleningen

Het zijn niet alleen de studenten die De Krook doen draaien. Het Krookcafé blijkt goed op weg om een afspraakplek te worden. “En de kinder- en jeugdafdeling doet het bijzonder goed”, aldus Krist Biebauw.

“De ontleningen zijn algemeen gestegen met zo’n 10 procent, maar bij de kinderen en de jeugd loopt die stijging op tot 40 procent. Dat is hoopgevend. Er is veel onderzoek aan voorafgegaan: we wilden weten wat de jeugd van een bibliotheek verwacht en met die wensen hebben we rekening gehouden. Op die manier zorg je ervoor dat ze hier graag komen. En blijven komen..”

Het valt Biebauw op dat rond de architectuur van het gebouw nauwelijks controverse bestond. “Blijkbaar is iedereen het erover eens dat dit gebouw op deze plek thuishoort. Dit is niet het zoveelste gebouw dat net zo goed ergens anders had kunnen staan. Misschien hebben we het geluk dat de stadshal de weg al had geëffend. Persoonlijk vind ik dat het gebouw Gent een bepaalde ‘grootstedelijkheid’ geeft.

“Ook de doorgedreven communicatie rond De Krook heeft gewerkt”, zegt Biebauw. “En de verbeterde dienstverlening. Veel mensen komen hier voor persoonlijk advies, over onderwijs of digitale problemen. We willen de Gentenaars echt het gevoel geven dat De Krook van hen is, van iedereen. Dat hier van alles leeft en beweegt. Dat onlangs vierhonderd mensen kwamen opdagen om de bibliotheek te omarmen, is een goed teken.”

Krist Biebauw weet nog niet op welke manier hij over zijn nominatie als Strafste Gentenaar zal communiceren. “Eerlijk gezegd, dit verhaal is niet mijn verdienste, hé. Het is de verdienste van een team. Eigenlijk hadden jullie het hele team moeten nomineren.”

Stemmen kan nog steeds door op onderstaande afbeelding te klikken

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio