Razende buurtbewoners halen koevoet boven om betonblokken eigenhandig te verplaatsen

Buurtbewoner Erik Lamens wil de blokken zelf verplaatsen. Foto: amg

Brussel -

Buurtbewoners zijn razend nu de wandelpromenade op de Handelskaai wordt doorkruist door wagens. Sinds Winterpret wijzen betonblokken automobilisten de weg over de voetgangerspromenade.

Aan de Handelskaai werd enkele jaren geleden een voet- en fietspad aangelegd. Zo kwam er ook een open ruimte met waterpartij tussen de Handelskaai, de Arduinkaai en de Houthulstbosstraat en konden voetgangers van de ene kant naar de Handelskaai wandelen. Auto's hadden er geen plaats en moesten omrijden.

Maar voor Winterpret van dit jaar werd de situatie aangepast.

Vrij spel

Betonblokken wezen wagens de weg van de ene kant van de Handelskaai naar de andere om de verkeersdruk te verminderen. Maar ook na de kerstmarkt zijn de betonblokken blijven staan.

“Dit is niet meer of minder dan het doorgaand verkeer promoten”, vertelt buurtbewoner Oscar Tigchelhoff. “Op dit ogenblik lijkt het alsof deze strook nog steeds voorbehouden is voor voetgangers en fietsers, maar tegelijkertijd krijgen auto's vrij spel. Als de zon tevoorschijn komt, dan spelen hier ook veel kinderen. Het is een kwestie van tijd voor hier iets misloopt.”

Koevoet

Even later komt ook buurtbewoner Erik Lamens met een koevoet aan.

“Ik ben enorm kwaad. Bevoegd schepen Els Ampe creëert hier een levensgevaarlijke situatie. Hierover werd totaal niet gecommuniceerd, maar de betonblokken blijven blijkbaar wel staan. Daarop wil ik niet wachten, dus ik zal ze eigenhandig wel terug verplaatsen.”

Oud-schepen Ans Persoons (SP.A) uit ook haar ongenoegen op sociale media.

Ongenoegen

“Deze wandelmiddenberm kwam er op vraag van de bewoners in wijkcontract De Kaaien. Toen ik nog in het College zat, heeft schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open VLD) verschillende pogingen ondernomen om dit terug open te zetten voor auto's, maar ik heb het steeds kunnen tegenhouden, tot nu.”

Ampe laat weten dat de betonblokken binnenkort verwijderd worden, maar dat de doorgang voor auto's behouden blijft.

“De betonblokken verdwijnen deze week. Ze worden vervangen door paaltjes, zoals aan de andere kant van het plein zodat het plein symmetrisch is en dat fietsers opnieuw comfortabel kunnen doorsteken.”

Buurtbewoners, die op de betonblokken enkele A4’s geplakten met als opschrift ‘quai de la mort’ oftewel doodskaai, plannen later deze week nog acties om de situatie aan te kaarten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees