Ruim jaar rijverbod voor man die onder invloed dodelijk ongeval veroorzaakte

Ruim jaar rijverbod voor man die onder invloed dodelijk ongeval veroorzaakte

Foto: atb

Zaventem / Landen -

Hoewel hij de tenlasteleggingen betwist, heeft de Leuvense politierechter een dertiger uit Welkenraedt veroordeeld tot zes maanden cel en een jaar en een maand rijverbod voor een dodelijk ongeval onder invloed op de E40 in Landen.

N.N. (32), een man uit Welkenraedt, is schuldig aan onopzettelijke doodslag op Herwig Bailleul uit Sint-Stevens-Woluwe op de E40 in Walshoutem (Landen) ruim drie jaar geleden. Dat heeft de Leuvense politierechter maandag beslist.

“Uit niets blijkt dat slachtoffer een fout of gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg kan worden verweten dat in oorzakelijk verband staat met de totstandkoming van het ongeval en zijn schadelijke gevolgen”, aldus de politierechter in het vonnis.

Tussen 150 en 172 km/uur

N.N. reed op vrijdagochtend 9 januari 2015 om 4.50 uur na een avondje uit volgens de gerechtsdeskundige tussen 150 en 172 km/uur vanuit Brussel richting Luik toen hij de auto van Herwig Bailleul (57) langs achteren aanreed op de rechterrijstrook. Naar eigen zeggen had hij de wagen vóór hem niet eens opgemerkt. Dat Bailleul, volgens de advocaten van N.N. althans, net vóór het ongeval een manoeuvre zou hebben uitgevoerd, is volgens de rechtbank niet met absolute zekerheid vastgesteld. Wat wel zeker was is het alcoholgehalte van 0,84 promille in het bloed van N.N. De man was naar eigen zeggen niet dronken.

Ondanks verwoede reanimatiepogingen kon het leven van Bailleul niet worden gered. Marie-Ange E. die naast hem in de auto zat, raakte gewond. De vrouw was samen met Herwig Bailleul erg vroeg vanuit Woluwe vertrokken naar een beurs van oud militaire materiaal in Luik.

Bajonetten en sabels

Bailleul reed volgens de deskundige tussen 77 en 87 km/uur omdat het voertuig geladen was met 180 kilogram aan oud militair materiaal zoals bajonetten en sabels.

De zichtbaarheid was goed en de weg lag er droog bij.

“De beklaagde had het voertuig ruim vooraf moeten kunnen opmerken”, aldus het parket tijdens de zitting een maand geleden. “Onaangepaste snelheid en onoplettendheid zijn de enige oorzaken van het ongeval. Er is sprake van een gebrek aan voorzichtigheid en voorzorg in hoofde van de beklaagde”, aldus de politierechter in het vonnis.

Eerder werd N.N. al veroordeeld tot dertig maanden cel voor drugsfeiten en wapenbezit. Bovenop de zes maanden opsluiting, het jaar en een maand rijverbod, 3.000 euro boete moet N.N. ook zijn theoretische en praktische rijexamens opnieuw afleggen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees