Huisje, tuintje, boompje... en wil u nu ook nog eens 9.000 euro extra belasting betalen

Het koppel bouwde zelf hun huis, maar trok er volgens de Vlaamse belastingsdienst niet vlug genoeg in waardoor ze samen tot hun verbazing 9.000 euro mochten ophoesten. Foto: mye

Eeklo -

Nadat ze hun huis zelf hadden gebouwd, kreeg het Eeklose koppel Astrid Van den Driessche en Jonas Wallyn van de belastingen een onverwachte factuur van elk 4.500 euro in de bus. “We voelen ons belastingontduikers”, klinkt het.

Astrid Van den Driessche en Jonas Wallyn kochten in 2011 een woning aan de Dam in Eeklo naast de spoorweg. “Wij waren dolenthousiast over de woning en dachten in eerste instantie dat de woning een grondige renovatie nodig had. Daarna bleek dat de funderingen rot waren en een turflaag onder onze woning zat en dus diende het huis herbouwd te worden”, vertelt Astrid.

Ze dienen een nieuwe bouwaanvraag in die door stad Eeklo wordt goedgekeurd, maar het Vlaams gewest zegt ‘neen’. “Er was een geschil over hoe het huis gebouwd moest worden. Wij stonden van de zijlijn toe te kijken en verloren door hun juridisch dispuut zowel tijd als geld: 14 maanden zaten we in een overmachtssituatie waar we zelf niks aan konden doen.”

“Door dit dispuut moesten we een tweede keer een bouwaanvraag indienen met de daarbij gepaard gaande extra kosten, goed voor zo'n 3.000 euro”, zegt Astrid. De tweede bouwaanvraag krijgt groen licht en het koppel wil de domicilie aanvragen aan bij de stad.

“Maar aangezien het huis op dat moment plat gesmeten was en we in een stacaravan woonden, konden we er ons niet domiciliëren. Wij hebben vanaf de tweede bouwaanvraag grondig doorgewerkt, Jonas ik hebben ook alles zelf gedaan, en na drie jaar en zes maanden konden we onze woning betrekken”, aldus Astrid

Twee jaar na aankoop

Eind goed, al goed, dacht het koppel, maar dat was buiten de Vlaamse belastingdienst gerekend. BeiJden kregen onlangs elk een factuur van zo'n 4.500 euro in de bus. Het koppel moest namelijk het huis betrekken twee jaar na de aankoop ervan.

“En dit met de mededeling dat wij geen aanspraak zouden maken op het abattement (vermindering van de verkooprechten voor een enige woning, nvdr) en klein beschrijf en we kregen erbovenop nog eens de ermee gepaard gaande boetes”, zucht de lerares van Ten Doorn.

Boetes betaald

Het koppel gaat hier echter niet mee akkoord. “Wij zijn ervan overtuigd dat we door het juridisch dispuut tussen stad en gewest en de gedwongen herbouw door de turflaag, overmacht kunnen inroepen. Ons bezwaar werd echter niet ingewilligd.”

“Wij hebben de boetes betaald omdat wij schrik hebben om een juridische procedure op te starten die veel geld gaat kosten, waarschijnlijk lang gaat duren en waarvan de uitkomst nog eens onzeker is. Door de boetes is ons spaargeld nu wel op. Wij hebben niets ter slechter trouw gedaan, maar we voelen ons wel belastingontduikers. We hebben ook de indruk dat zaken als de onze in een schemerzone zitten. Er zijn dus nog dossiers met dezelfde problematiek”, besluit het koppel.

Willen opnieuw bekijken

“Het is niet de gewoonte dat we in de pers over specifieke dossiers in detail treden, maar we zijn bereid om het dossier opnieuw ten gronde te bekijken om te zien of alle beslissingen volledig correct verlopen zijn”, zegt Kris De Sagher, communicatieverantwoordelijke van de Vlaamse Belastingdienst.

“Maar wel ook dit, als mensen kiezen voor een bepaald systeem met de daaraan gekoppelde gunstvoorwaarden dan kan daar achteraf niet op teruggekomen worden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees