Einde van de werken wordt gevierd met volksfeest in de zomer

Na tien jaar is nieuw station af

De nieuwe stationshal gelijkt in niets meer op de oude, kleine, grijze ruimte. Nu is alles licht en open. Foto: sbr

Roeselare -

Tien jaar, zo lang heeft de bouw van het nieuwe stationsgebouw geduurd. Alleen de aanleg van de omgeving is nog volop aan de gang. Tegen de Batjes moet alles klaar zijn. In de zomer volgt een groots volksfeest om het einde van de werken te vieren.

Met de onthulling van enkele kunstwerken is, tien jaar nadat de eerste muur werd gesloopt, gisteren de gloednieuwe stationshal officieel geopend. Tegen de wand van de trappen werden kunstwerken gemonteerd, ontworpen door leerlingen van de stedelijke kunstacademie. “Het is niet evident om zulke grote werken te realiseren. Thema is mobiliteit en wij hebben dat geïnterpreteerd als reizen en wegdromen, dat zie je duidelijk in de werken”, zegt Carl Segaert van SASK.

Na tien jaar is nieuw station af
Het werk van de leerlingen van het SASK. Foto: sbr

Open ruimte

Vanaf nu gaat de aandacht naar de aanleg van de omgeving en zodra die klaar is, volgt deze zomer een groot volksfeest. Niet enkel de reizigers, maar ook de handelaars en horeca-uitbaters op het Stationsplein moesten immers tien jaar wachten op dat nieuwe station. Het resultaat mag er zijn. De hal gelijkt in niets meer op hoe die vroeger was. Toen was ze een grijze, kille en kleine ruimte, nu een grote open hal. Het nieuwe station bestaat vooral uit glas, is aan alle kanten open en er zijn vier in- en uitgangen naar de omliggende pleinen. Al sinds mei vorig jaar kunnen de reizigers in het station terecht in de ruime lokettenzaal en gebruikmaken van het nieuwe sanitair.

Na tien jaar is nieuw station af
Ook de traphal is intussen helemaal af. Foto: sbr

Sinds gisteren is ook de nieuwe trappenhal open en de verwarmde wachtzaal. Zodra het plein tussen het stationsgebouw en het busstation klaar is, zullen ook de busreizigers er kunnen schuilen.

Politiekantoor

In het nieuwe station is er niet enkel een politiekantoor, er is ook ruimte voor het fietspunt en verschillende winkels. “Voor het politiekantoor starten de werken binnenkort. Eind dit of begin volgend jaar moet het klaar zijn. Wat er met het kantoor op de Botermarkt zal gebeuren, wordt bekeken met de dienst patrimonium”, zegt burgemeester Kris Declercq (CD&V).

Ook de winkelruimtes raken stilaan gevuld. “Dagbladhandel Hubiz zit er al en in april komt er een Panos”, zegt Geert Dierckx, woordvoerder van NMBS. “Andere spelers wachten nog af tot het gebouw klaar is, maar we zijn volop in onderhandeling voor de overige drie panden.”

Doorsteek naar Krottegem

Met de aanleg van het plein onder en bij het viaduct in de Ardooisesteenweg is de laatste fase van het stationsproject gestart. De doorsteek onder het viaduct wordt voorzien van energiezuinige ledverlichting en er komen speelse fonteinen. Het wordt een uitnodigende, brede doorsteek die het stadscentrum en de wijk Krottegem met elkaar zal verbinden. Het nieuwe station staat vijfentwintig meter verder in de richting van de Stationsdreef dan het oude.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio