Staden wil barones titel van ereburger toekennen

Staden wil barones titel van ereburger toekennen

Jennie Vanlerberghe woont al jarenlang in Ieper. Foto: fb

Staden / Ieper -

Het gemeentebestuur van Staden wil barones Jennie Vanlerberghe (75) graag tot ereburger maken.

Ze werd geboren in de Stadense deelgemeente Oostnieuwkerke, maar woont inmiddels al jarenlang in Ieper. Als journaliste was Jennie Vanlerberghe in de jaren tachtig al volop bezig met vrouwenrechten. In haar colums nam ze het op voor de vrouwen.

In 1994 richtte ze vanuit Ieper de organisatie Mothers for Peace op. Met die organisatie trachtte ze vrouwen in Afghanistan een beter leven te geven. Inmiddels reisde ze al talloze keren naar het land om er mensen te helpen.

Vanlerberghe kreeg in 2014 erkenning voor haar inzet toen ze van koning Filip de adellijke titel van barones ontving.

“Jennie Vanlerberghe is misschien al heel lang weg uit onze gemeente, maar ze is zo verdienstelijk geweest dat ze het ereburgerschap verdient”, aldus schepen Marc Bogaert (N-VA).

Het voorstel tot ereburgerschap wordt donderdagavond voor de gemeenteraad gebracht. Als de gemeenteraad het agendapunt goedkeurt, wordt Jennie Vanlerberghe de eerste vrouw die het Stadense ereburgerschap krijgt.

De gemeente kende de voorbije jaren al het ereburgerschap toe aan André Dejonghe (oprichter van Pinguin), Eli Ostyn (stichter van Obumex), auteur Willy Spillebeen, gemeentesecretaris Johan Debaene en journalist Johan Depoortere.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio