Baas superette moet cursus agressiebeheersing volgen

Bredene -

De zaakvoerder van een Delhaize-superette in Bredene moet van de rechter een cursus agressiebeheersing volgen. Hij was een klant te lijf gegaan die hij verdacht van diefstal.

Op 16 november 2016 weigerde een jonge Waal zijn rugzak te openen aan de kassa van de Proxy Delhaize in de Kapelstraat. De kassierster riep zaakvoerder Tom Jacobs, waarna de situatie uit de hand liep. Volgens de procureur greep Jacobs de jongeman bij de keel en gaf hij hem vuistslagen waardoor die met zijn achterhoofd tegen een tafel viel. “Beklaagde hanteerde buitensporig geweld en heeft een agressieprobleem. We kunnen niet tolereren dat mensen het recht in eigen handen nemen”, klonk het.

Jacobs beweerde dat hij eerst een duw kreeg en wilde verhinderen dat de Waal de benen nam. “Ik ben geen vechter. Het is frustrerend dat ik hier terechtsta terwijl ik al zeker 500 keer het slachtoffer werd van diefstal”, stelde hij. Na het incident met de Waal werd een geseponeerd dossier van februari 2015 vanonder het stof gehaald. Jacobs zou toen in de winkel een 65-jarige man tegen de grond hebben geslagen omdat hij hem verdacht van diefstal van charcuterie. Volgens Jacobs was daar niets van aan. “Dat was een showman. Hij struikelde en kwam zo tegen een kast terecht.”

De rechter sprak Jacobs vrij voor dat incident. Maar aan de feiten ten aanzien van de Waal achtte hij hem wel schuldig. Het openbaar ministerie had zes maanden cel gevraagd, maar op vraag van zijn advocaat verleende de rechter hem gunst van opschorting. Als voorwaarde verplichtte hij hem wel tot het volgen van een cursus agressiebeheersing. “Mijn cliënt had hier tijdens de pleidooien al mee ingestemd en is tevreden met deze uitspraak”, aldus de advocaat van Jacobs. “Mijn cliënt baat zijn zaak al twaalf jaar met hart en ziel uit en stond voor het eerst voor een rechter.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio