Na amper één dag doekt minister onderzoek naar verdachte kunst in Gent al op

Deze verdachte werken van bekende Russische avant-gardekunstenaars komen voorlopig niet terug naar het MSK. Het is zelfs niet duidelijk of ze nu nog worden onderzocht. Foto: Stichting Dieleghem, fvv, fvv

Gent -

De expertengroep die onderzoek zou voeren naar de collectie Toporovski, waarvan het MSK werken toonde, is op haar eerste werkdag al ontbonden. De advocaten van de eigenaars stelden bijkomende voorwaarden aan het laboratoriumonderzoek van de schilderijen. “Maar hier valt niet over te onderhandelen”, zegt cultuurminister Sven Gatz (Open VLD).

Minister Gatz onderschreef dat gisteren. “Die extra voorwaarden zijn een breekpunt”, zegt hij aan deze krant. “Er valt niet over te onderhandelen. Het circus heeft lang genoeg geduurd. Er was een vermoeden van schuld en ik wilde deze zaak uitklaren. Als er geen coöperatie is en die poging zelfs wordt bemoeilijkt, geeft dat alleen maar aan dat het vermoeden blijft bestaan.”

Voor Gatz is de zaak afgesloten. “Het MSK is een stedelijke instelling. Dit is de volle verantwoordelijkheid van de Stad Gent. Ik heb een scheidsrechtersrol willen vervullen, maar ze staat er nu weer helemaal alleen voor.”

De Gentse schepen van Cultuur, Annelies Storms (SP.A), noemt de ontbinding van de commissie een “eenzijdige beslissing van de minister” die ze betreurt. “Ik ben niet op de hoogte van een weigering van de Stichting Dieleghem om mee te werken. Er was een formele overeenkomst in de maak tussen de Vlaamse overheid, de Stad en de Stichting. De Stichting had daar nog vragen bij. Ik had niet het gevoel dat het gesprek hierover beslecht was. We nemen nu de tijd om onze positie te bepalen. De werken komen voor­lopig niet terug in de zaal.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees