Vanmarcke rijdt de Tour en droomt van één rit: “Mijn enige kans om ooit een Touretappe te winnen”

Vanmarcke rijdt de Tour en droomt van één rit: “Mijn enige kans om ooit een Touretappe te winnen”

Foto: Photo News

Sep Vanmarcke begint zaterdag als één van de belangrijkste outsiders aan het Vlaamse voorjaar. Maar Sep heeft nog meer ambities, vertelt hij in een interview aan het weekblad Humo. Hij mikt ook op de Tour.

Uiteraard behoort Sep Vanmarcke van de Omloop Het Nieuwsblad tot en met Parijs-Roubaix elke keer opnieuw tot de favorieten op de zege. De kopman van Education First - Drapac moet zijn eerste topklassieker nog winnen maar het belet hem niet om met vertrouwen naar het voorjaar af te zakken. Ereplaatsen volstaan niet langer. “Ik heb in drie grote koersen op het podium gestaan en stond achttien keer in de top vijf van een klassieker”, aldus Vanmarcke in Humo. “Maar als je alleen naar het aantal zeges kijkt, is het natuurlijk onvoldoende.”

En dus wil Vanmarcke de komende maanden winnen. Maar niet alleen dan. Ook later op het seizoen heeft hij enkele doelen gezet. Vanmarcke zal de Tour rijden, bevestigt hij. “Er zit een Roubaix-rit in en dat is zowat mijn enige kans om ooit een rit in de Tour te winnen. Die kans wil ik niet laten schieten. Maar ik ga me er niet meer zo gek voor laten maken als enkele jaren geleden.”

Voorstander kleinere ploegen

Vanaf dit seizoen zullen teams in de klassiekers slechts zeven renners mogen opstellen. Een goede zaak, vindt Vanmarcke. “Ik weet dat er in het peloton heel wat weerstand bestaat omdat het een maatregel is die jobs kost”, vertelt hij. “Ik ben er wel voor te vinden, omdat het veiliger wordt in het peloton en omdat de koersen aantrekkelijker worden. We willen toch allemaal man-tegen-man-gevechten zien. Dat lukt al lang niet meer omdat de ploegen zo sterk zijn. Als je in de Tour rijdt met zes renners per ploeg, krijg je meer verrassingen. In de vlakke etappes zullen sprintersploegen mannetjes tekort komen. Daardoor maken vroege ontsnappers meer kans en kan er zelfs in de slotkilometer nog iemand wegrijden, want er is geen volk meer voor de sprinterstreinen.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.