Dit jaar 23 nieuwe camera's in Roeselare

Ook op nieuw groen stadsplein komen camera's, oppositie vreest onveiligheid

Ook op nieuw groen stadsplein komen camera's, oppositie vreest onveiligheid

Het cameraschild in het centrum van de stad zal tegen eind dit jaar uit 88 camera’s bestaan. Foto: sbr

Roeselare -

Het stadsbestuur gaat dit jaar 23 nieuwe camera's installeren in het centrum. Een aantal komt op het de Coninckplein, dat momenteel heraangelegd wordt tot een groen plein. De oppositie stelt zich vragen bij de veiligheid op dat plein.

Het cameraschild blijft groeien in Roeselare. Dit jaar komen er opnieuw 23 nieuwe camera's bij. De beelden zullen in realtime gevolgd worden vanuit de dispatching bij de politiezone RIHO.

Plan bijna rond

Een aantal van die camera's komt op het de Coninckplein, waar nu volop gewerkt wordt aan vergroening. Ook op het kruispunt van de Zuidstraat met de Rumbeeksesteenweg, 't Hof van 't Henneken en in de Rijselstraat komen extra camera’s. Die komen er in het kader van preventie, opsporing van misdrijven, ordeverstoring, overlast, vandalisme, evenementenbeheersing en het bewijzen van misdrijven.

“Tijdens deze bestuursperiode is het aantal bewakingscamera's in de stad opgetrokken van acht in 2014 tot 65 eind 2017. In 2018 wordt de realisatie van het cameraplan uit 2014 vervolledigd met 23 bijkomende camera's. Zo wordt het cameraschild in de binnenstad verder gesloten”, zegt burgemeester Kris Declercq (CD&V).

Onveilig plein

Naar analogie met vorige jaren wordt een combinatie van beweegbare camera's en vaste camera's op strategische plaatsen vooropgesteld. Daarnaast worden er bijkomende camera's voorzien op locaties waar al camerabewaking is zoals de Ooststraat en rond het station op het Stationsplein en in de Beversesteenweg en de Sint-Amandsstraat. De stad stelt in 2018 voor de installatie van bewakingscamera's 125 000 euro ter beschikking van de politiezone RIHO.

De beslissing werd goedgekeurd op de gemeenteraad, maar toch kwam er een kritische noot vanuit de oppositie. “Waarom moet er nu al een camera voorzien worden op het de Coninckplein?”, vraagt raadslid Francis Reynaert (Open Vld) zich af. “Om het gras te beschermen? Vrezen jullie grote overlast dan? Het moet toch zijn dat het er gevaarlijk toeven is.” Bart De Meulenaer (N-VA) treedt hem bij. “Blijkbaar dringt het eindelijk door dat de bewoners van het plein zich zorgen maken en dat de veiligheid op het plein niet zal verhogen door er gras te zaaien.”

De burgemeester benadrukt dat hij zich laat adviseren door de politie. “Bovendien waren er al plannen om daar camera’s te hangen, nog voor er sprake was van de heraanleg van het plein.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio