Fiets kwijt en niet afgehaald bij politie? Dan zit hij binnenkort in Gambia

Fiets kwijt en niet afgehaald bij politie? Dan zit hij binnenkort in Gambia

Inspecteur Elke Vandebuerie bij de gevonden bromfietsen en fietsen in de politiezone Gavers. Foto: loh

Harelbeke / Deerlijk -

Fietsen die in Harelbeke of Deerlijk worden gevonden en niet binnen de drie maanden worden opgehaald, worden binnenkort weggeschonken. Zowel aan humanitaire projecten in het buitenland als aan lokale bewoners die er nood aan hebben.

Regelmatig vindt de politie goederen waar niemand nog naar om kijkt. Een armband, horloges of fietsen: ze vullen het zaaltje met verloren voorwerpen in het commissariaat. Wie de goederen niet komt ophalen binnen de zes maanden, is ze definitief kwijt want dan vervreemdt of verkoopt de politiezone de goederen. De opbrengst gaat via de begroting van de politiezone terug naar de gemeenten, die door de inkomsten minder geld moeten schenken aan de politiezone. Gevonden fietsen worden binnen de drie maand al vervreemd, maar die worden niet verkocht. “We stellen die fietsen ter beschikking van humanitaire of culturele projecten in binnen- of buitenland”, zegt burgemeester Alain Top (SP.A/Groen). “Ook inwoners van de stad krijgen er soms één.”

Aanvraag indienen

In de zone worden heel wat fietsen gevonden. “In 2016 vonden we er 86, vorig jaar 80”, zegt Kris Crepel, woordvoerder van de politiezone Gavers. “Vaak zijn dat fietsen die elders gestolen werden om eventjes te ‘gebruiken’. Eenmaal de dief de fiets niet meer nodig heeft en hem ergens willekeurig en onbeheerd achterlaat, halen wij die op.”

Over die ophaling wordt goed nagedacht, wie zijn fiets regelmatig gesloten op straat achterlaat, hoeft niet plots te vrezen, benadrukt de politie. Vooraleer de fietsen aan projecten worden geschonken, moet er een aanvraag ingediend worden bij het schepencollege, dat elk initiatief afzonderlijk behandelt. Dat gebeurde recent nog voor een project in Gambia. Er wordt verder onderzocht hoe de fietsen ook gratis aan ‘lokale zorgbehoevenden’, zoals het stadsbestuur het omschrijft, ter beschikking kunnen gesteld worden.

Kilo’s sleutels

Naast fietsen vindt de politie vooral heel veel sleutels. “Kilo's sleutels”, benadrukt Crepel ook. Ook regenjassen en knuffels vullen het magazijn. Via sociale media wordt nog geprobeerd te achterhalen wie de eigenaar is, maar als zich na zes maanden niemand gemeld heeft, worden die goederen dus vervreemd of verkocht.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees