Amerikaanse agenten in Antwerpse ‘war on drugs’

Met deze maatregelen gaat Antwerpen de drugstrafiek in de haven indammen: “Drugsbendes kunnen de stad ontwrichten”

Met deze maatregelen gaat Antwerpen de drugstrafiek in de haven indammen: “Drugsbendes kunnen de stad ontwrichten”

Foto: BELGA

Antwerpen -

Een half jaar nadat de federale politie alarm sloeg over de tonnen coke die de Antwerpse haven overspoelen, is het ‘Stroomplan’ eindelijk klaar. Het politiek gevoelige plan moet antwoord bieden op het falende drugsbeleid. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil alvast de banden aanscherpen met Amerikaanse drugsbestrijders. Er komt ook, voor het eerst in ons land, een speciale taskforce met tachtig specialisten.

Wie de internationaal bekroonde Netflix-serie Narcos gezien heeft, kent ze wel: de Amerikanen van de “DEA”, de Drugs Enforcement Administration. In de Colombiaanse jungle, waar nog steeds veruit de meeste tonnen cocaïne vervaardigd wordt, proberen Amerikaanse verbindingsofficieren via een uitgebreid netwerk aan informanten drugsbazen op te sporen.

Maar ook in ons land zijn ze actief, zo blijkt. Je ziet ze nooit, maar ze zijn er wel: acht officieren die vanuit Brussel de 15 andere Europese antennes aansturen. Want de praktijk toont één ding aan: de coke die in West-Europa verspreid wordt, komt grotendeels binnen via de Antwerpse haven. En dus bemoeien ook de Amerikanen zich, in de hoop het fenomeen in te dijken. De redenering daarachter? Hoe minder crimineel geld opnieuw in de maatschappij vloeit, hoe beter. En hoe minder miserie in het thuisland.

Die samenwerking met de Amerikanen is maar een van de vele aspecten in het felbesproken ‘Stroomplan’, waarover maanden gediscussieerd is en dat dinsdag voorgesteld is. Burgemeester Bart De Wever (N-VA), minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), justitieminister Koen Geens (CD&V) én minister van ­Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) willen samen met lokale en federale politie, haven en douane de falende War on Drugs nieuw leven inblazen. Zes maanden nadat de federale politie alarm sloeg over de cocaïnesmokkel, die niet meer in te dijken lijkt. Met intussen al 25 schietpartijen, brandstichtingen en ontvoeringen in het Antwerpse tot gevolg.

Wereldwijde aanpak

Met het Stroomplan wordt een speciale taskforce opgericht, met tientallen specialisten uit verschillende domeinen. Van douane en sociale inspectie tot politie en gerecht. De taskforce krijgt de naam Kali-team mee, naar een hindoegodin die boze geesten bestrijdt maar ook met een knipoog naar de Colombiaanse stad Cali waar drugskartels erin slaagden op alle niveaus te infiltreren.

“Daar zijn we in Antwerpen gelukkig nog lichtjaren van verwijderd”, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Maar het stijgende cashvolume van drugsbendes zorgt er wel voor dat zij de stad en samenleving kunnen ontwrichten. Voor heel wat jongeren is er bijvoorbeeld een soort parallel leven dat zich aanbiedt, een perspectief op snel geldgewin in de plaats van hard te knokken om kansen te grijpen. Het Kali-team moet net dat bestrijden, door malafide businessmodellen te kraken.”

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is een gezamenlijke aanpak noodzakelijk, omdat drugsbendes steeds meer de mazen van het net opzoeken tussen de bevoegdheden en prioriteiten van verschillende diensten die hen bestrijden. “De overlast van drugscriminaliteit in de stad Antwerpen is de voorbije jaren al fors teruggedrongen, maar er is meer nodig om te strijden tegen de clans die hand- en spandiensten leveren aan de internationale kartels”, zegt hij. “Zij switchen tussen de boven- en onderwereld en het is daar dat we hen moeten klissen.”

Screenen

Er komt ook een proefproject rond het screenen van havenmedewerkers. “Bepaalde functies, en dan gaat het niet alleen over havenarbeiders, zijn erg corruptiegevoelig”, zegt Jambon. “Bedrijven die dat willen, zullen via een federale instantie - de Nationale Veiligheidsoverheid - de kans krijgen mensen voor die functies te screenen.”

Maar naast een grootschalig nationaal plan gelooft minister Geens rotsvast ook in een wereldwijde aanpak. Het probleem enkel door een nationale bril bekijken, is ontoereikend, klinkt het. “Alleen door intens samen te werken met internationale partners is er kans op slagen”, zegt hij.

Concreet kijkt Geens daarvoor naar de Amerikanen en hun uitgebreid netwerk aan informanten. Geens reisde daarvoor afgelopen week naar de Verenigde Staten, met als doel de banden nog aan te halen. Want drugsbestrijding staat nooit op zichzelf, maar gaat gepaard met mensensmokkel, mensenhandel en witwassen van geld. “We moeten op zoek gaan naar hun geldstromen”, zegt Geens daarover. De online verkoopplaatsen, het vastgoed dat criminelen kopen, de wassalons, de handelszaken.

Oorlog aan Marokkaanse witwas

Antwerpse speurders stellen ook vast dat veel drugsgelden witgewassen worden via Marokko. Dat Antwerpse dealers daar grote sier maken en hun miljoenenwinst naar ginder evacueren. Het voorbije jaar werden al meerdere luxeappartementen in Nador en Tanger in beslag genomen.

Justitieminister Geens trekt binnenkort zelf naar Marokko, in de hoop dat in de toekomst tijdens Belgische onderzoeken ook daar al meer inbeslagnames kunnen gebeuren. “We moeten niet naïef doen over de problemen die zich stellen met de invoer van drugs via de Antwerpse haven. Dit zal een maatschappelijk probleem zijn van alle tijden. Preventie moet het beginpunt zijn. En verder moeten we die criminele organisaties pijn doen waar ze het voelen: in hun portemonnee.”

Deze maatregelen worden genomen:

- Vijf havenprocureurs zullen zich specifiek en uitsluitend met drugs en aanverwante criminaliteit bezighouden

- Extra camera’s op de haventerminals

- Hogere boetes als chauffeur niet opdaagt aan scanner voor controle

- Aanleggen van een lijst van verdachte chauffeurs

- Betere screening van iedereen die werkt in de haven

- Verdere uitrol van gemengde onderzoeksteams. Lees: betere samenwerking tussen lokale en federale politie die zich bezighouden met drugs, agressie en economische malversaties.

- Betere internationale samenwerking met Brazilië, Ecuador en Panama. Met Columbia is de samenwerking al op punt gezet

- De contacten met de Marokkaanse diensten verder aanscherpen

- Betere en systematische nummerplaatherkenning in de haven

- Douane wil álle geselecteerde containers kunnen scannen. Nu is dat maar een fractie

- Meldpunt bij federale politie waar verdachte handelingen in de haven discreet gemeld kunnen worden

- Betere sensibilisering en preventie in de scholen

- Blijven aanpakken van “patsergedrag” in de Antwerpse straten

- Bekijken of er meer aan telefoontap kan gedaan worden

- Werkgever sneller op de hoogte brengen als havenarbeider met criminele feiten bezig is

- Inzetten op verdere digitalisering bij lopende gerechtelijke onderzoeken

- Nederlandse specialisten komen luisteren naar grieven Antwerpse speurders

- Massaal inzetten op de zoektocht naar de bestemming van al dat drugsgeld

Met deze maatregelen gaat Antwerpen de drugstrafiek in de haven indammen: “Drugsbendes kunnen de stad ontwrichten”
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees