Voorlopig geen nieuwe bestemming voor 18de-eeuws HOTEL D’HANE STEENHUYSE

Deuren van stadspaleis in Veldstraat gaan in april voor iedereen open

De tuin van het Hotel d’Hane Steenhuyse is een goed verborgen parel midden in de Veldstraat. Foto: fvv

Gent -

Een streepje cultuur tijdens een winkelmiddagje in de Veldstraat? Vanaf april kan iedereen gratis binnenspringen in het Hotel d’Hane Steenhuyse, een weinig bekend maar indrukwekkend pand midden in de bekendste winkelstraat van de stad.

“Er was veel interesse voor het gebouw, maar het gaat om heel kwetsbare, beschermde historische ruimtes. Die kan je niet zomaar aan externen ter beschikking stellen”, zegt Tinne Op de Beeck van het kabinet van cultuurschepen Annelies Storms (SP.A).

Er is lang gezocht naar een toekomst voor het Hotel d’Hane Steenhuyse, midden in de Veldstraat. Maar het achttiende-eeuws stadspaleis blijkt voorlopig te fragiel om zomaar iets toe te staan.

Koning Louis XVIII

De Stad besliste daarom om de deuren van het historische, beschermde pand vaker open te gooien. Het stadspaleis heeft een balzaal, salons, meubilair en een interieur zoals het tweehonderd jaar geleden was. De Franse koning Louis XVIII heeft er zelfs nog even gewoond.

De legende wil dat de Gentenaars in de Veldstraat verzamelden voor de ramen van het Hotel en de Franse koning konden zien eten. De corpulente vorst zou bij de minste inspanning stevig hebben gezweet, wat hem de Gentse bijnaam Louis die-zwiet opleverde.

De Stad Gent kocht het historische pand in de jaren tachtig en bracht er bureaus in onder. Nu die onlangs zijn verhuisd, was het zoeken naar een nieuwe toekomst voor d’Hane Steenhuyse.

Op 30 maart wordt het pand opengesteld als een soort museum. “Nadien kunnen derden er activiteiten houden”, klinkt het bij schepen Storms. “Maar we werken trapsgewijs. De regie blijft bij Historische Huizen (een stadsdienst, nvdr.).”

Vrije bijdrage

De toegang tot Hotel d’Hane Steenhuyse zal vanaf 30 maart gratis zijn, met de optie tot een vrije bijdrage. Voorlopig is het alleen op vrijdag, zaterdag en zondag te bezoeken.

INFO

Vanaf 30 maart elke vrijdag, zaterdag- en zondagnamiddag, telkens van 14 tot 18 uur. http://stadspaleizen.stad.gent

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio