Nog geen consensus tussen profclubs over competitiehervorming, management stuurt aan op huidige formule met 14 teams

Nog geen consensus tussen profclubs over competitiehervorming, management stuurt aan op huidige formule met 14 teams

Foto: Olivier Matthys

Krijgen we vanaf het seizoen 2020-2021 een competitiehervorming? Alle managers en voorzitters van de 24 profclubs kwamen vandaag alvast samen in Diegem om op een bijzondere vergadering daarover te overleggen. Een consensus tussen de clubs is er echter nog niet. Het management van de Pro League stuurt wel aan op het huidige competitieformat, maar met slechts veertien teams in de Jupiler Pro League. Dat bleek uit een opvallend goed uitgewerkte nota die op de bijzondere vergadering aan de clubs verdeeld werd.

LEES OOK: Weg met de play-offs? Deze vier scenario’s liggen op tafel

Marc Coucke grote afwezige

Op de eerste etage van het Parket Hotel in Diegem, waar de Pro League vaker bijeenkomt, gingen om 11 uur de besprekingen over de competitiehervorming van start. Zo goed als alle kopstukken uit het Belgische voetbal tekenden present. De vertegenwoordigers van de G5 – Herman Van Holsbeeck (Anderlecht), Peter Croonen (Genk), Vincent Mannaert (Club Brugge), Bruno Venanzi (Standard) en Ivan De Witte (AA Gent) – hadden zich voordien al aan een apart tafeltje in de lobby gezet en dronken samen met Mehdi Bayat van Charleroi een koffie. Ondanks de grote belangen en tegengestelde meningen wat betreft het competitieformat ging het er zeer hartelijk aan toe. Intussen stroomden ook de sterke mannen van de ‘kleinere’ clubs binnen, van Roger Lambrecht (Lokeren) en Johan Timmermans (KV Mechelen) tot Johan Plancke (Roeselare) en Jean-Marie Philips (Union), in het verleden nog directeur-generaal van de Pro League.

Opvallende afwezige was Marc Coucke: KV Oostende werd vertegenwoordigd door Devroe en Orlans. Vlak voor 11 uur arriveerde Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe en ook Roger Vanden Stock, aftredend voorzitter van Anderlecht. Als voorzitter van de Pro League begon Vanden Stock om 11 uur stipt aan zijn inleidende speech.

In de voormiddag legde het management van de Pro League vijf competitieformules op tafel, de aanwezigen kregen behalve cijfermateriaal ook telkens de voor- en nadelen van de voorstellen te horen. Na de lunch kreeg elke clubvertegenwoordiger de kans om zijn mening te geven. 

Vanden Stock: “Nog geen consensus tussen alle clubs"

Achteraf bleek dat vijf clubs de huidige competitieformat wilden behouden, de rest niet. “Er is nog geen consensus tussen alle clubs”, liet afscheidnemend voorzitter Roger Vanden Stock achteraf optekenen. “We moeten nu analyseren wat iedereen gezegd heeft. We proberen tot een consensus te komen om iets te veranderen of niets te veranderen. We willen een eerste stap naar de toekomst zetten. Als je na tien jaar de competitie zoals ze nu gespeeld wordt, niet in vraag stelt, dan ben je niet goed bezig. Maar vandaag is er nog niets beslist.”

“Nu gaan we een analyse maken van alle antwoorden die hier gegeven zijn. En misschien beleggen we volgende maand een nieuwe vergadering. We moeten zeker een beslissing nemen voor de Algemene Vergadering van juni. Er was geen meerderheid voor niks. Iedereen heeft kunnen zeggen wat hij wilde. Er is geen echte beslissing, maar we weten wel meer over de meningen van de clubs. De standpunten zijn duidelijk. Maar er is tot nu toe geen meerderheid om iets te veranderen.”

François: "Gesprekken waren heel leerzaam"

“Er werden nog geen knopen doorgehakt, maar de gesprekken waren heel leerzaam”, vertelde Pierre François, CEO van de Pro League. “Het is een heel moeilijk dossier. Er zijn heel wat meningen en heel wat voorstellen. Ook de huidige formule blijft een mogelijkheid. Er zijn heel wat varianten op geformuleerd."

Na de lunch kreeg elke clubvertegenwoordiger de kans om zijn mening te geven. “Dat was voor het management van de Pro League ontzettend leerzaam. De sfeer was heel goed. Alle clubs waren ook vertegenwoordigd, dat stemt me toch ontzettend positief”, aldus François.

Zoals vooraf aangekondigd, nam de Pro League dus nog geen beslissingen. In eerste instantie zal het management van de Pro League alle verzamelde informatie analyseren. “Daaruit zullen we misschien al conclusies kunnen trekken.”

Timmermans: “Veel geduld, tijd en lobbywerk” 

Een competitiehervorming zal een werk van lange adem worden volgens Johan Timmermans, voorzitter van KV Mechelen: “We zullen veel geduld en tijd moeten uitoefenen voor de competitie hervormd wordt. Er zal veel lobbywerk aan te pas komen en uiteindelijk zal er wel water bij de wijn gedaan moeten worden. Enkel de tijd zal raad brengen. Op dit moment is er geen enkel voorstel dat 80 procent van de stemmen achter zich kan scharen. Een tweederdemeerderheid is een ander verhaal. Daar zal naartoe gewerkt moeten worden.

De preses van Malinwa was wel enigszins verwonderd over de belangstelling voor de formule met play-offs en 14 clubs in de Jupiler Pro League (zie lager). “Daar is KV Mechelen helemaal geen voorstander van, en dat heeft niets te maken met onze positie onderaan het klassement. We denken gewoon dat die formule een groter jojo-effect met zich mee zal brengen”, stelt Timmermans. “Ook is het grootste deel van de voetbalwereld gekant tegen play-offs. Een klassieke competitie met 18 clubs maakt het heel eenvoudig voor de supporters. Maar hoe bepaal je welke 18 ploegen in 1A mogen? En wat doe je met de clubs in 1B? Dat zijn geen makkelijke vraagstukken”, beseft Timmermans, die daarom pleitte voor het behoud van de huidige formule. 

Management stuurt aan op huidige formule, maar met 14 teams

Een competitieformule met play-offs geniet de voorkeur van de rechtenhouders en de Pro League slaat die aanbeveling niet in de wind. Het huidige tv-contract levert de profclubs zo'n 80 miljoen euro per seizoen op. Hoewel het causaal verband moeilijk aantoonbaar is, constateert de Pro League "een aanzienlijke stijging van de tv-gelden" sinds de invoer van de play-offs. De huidige formule is echter niet zaligmakend en vooral de Proximus League (1B) en POII zijn aan hervorming toe. Het management van de Pro League lijkt daarom aan te sturen op het huidige competitieformat, maar met 14 clubs in de Jupiler Pro League in plaats van de huidige 16.

"Het is een bij het brede publiek gekende formule. De interesse in wedstrijden in de buik van het klassement met oog op kwalificatie voor POI en in de eindsprint in POI is enorm", schrijft de Pro League in zijn nota. Het aantal speeldagen zou afnemen, waardoor tegemoet wordt gekomen aan de verzuchting van de clubs. POII zou gespeeld worden door de nummers 7 tot 14 zonder een opdeling in twee poules, waardoor er in tegenstelling tot het huidige format wel nog iets op het spel staat. De winnaar van POII maakt kans op Europees voetbal, de hekkensluiter degradeert. Op die manier vond de Pro League ook een antwoord op de oninteressante positie van de degradant, die nu in maart al een einde zet achter het seizoen. Het systeem werd door het management van de Pro League voorgesteld zonder puntenhalvering.

"Enig nadeel: drie degradanten"

De Proximus League zou ook aanzienlijke veranderingen ondergaan. Niet alleen neemt het aantal ploegen in 1B toe van 8 naar 10, ook deelname aan POII kan niet meer. De competitie 1B zou gespeeld worden volgens een klassieke formule, met twee periodes van elk 18 speeldagen. De eerste in de stand promoveert, de laatste degradeert. Op die manier worden de als oneerlijk beschouwde testwedstrijden tussen de periodekampioenen geschrapt.

Het management van de Pro League ziet "als enige immense nadeel" dat er in het overgangsjaar drie degradanten zullen zijn. Niet alleen de 16e, maar ook de 15e en 14e in de stand zakken van de Jupiler Pro League naar de Proximus League. "Deze nieuwe formule veronderstelt dus een financiële tegemoetkoming aan deze twee clubs", aldus het management, dat al naar oplossingen zocht. In het voorstel behoudt de 16e zijn dalersvergoeding van 1 miljoen euro, de andere twee clubs zouden 3 miljoen euro per club krijgen. Uit de tv-rechten zou de Pro League bovendien in totaal eenmalig 12,5 miljoen euro vrijmaken voor de tien clubs in 1B. De Pro League onderstreept bovendien dat deze wijziging aan de competitieformule geen enkele impact zou hebben voor het amateurvoetbal.

LEES OOK: Pro League legt zelf uit wat er niet goed is aan huidige play-offs, ook onze redacteurs geven hun ongezouten mening

Wat nu?

Het valt op dat het management van de Pro League dit voorstel zo uitgebreid uitwerkt. Het is evenwel aan de raad van bestuur en nadien aan de algemene vergadering van de Pro League om daarover te stemmen. Pierre François benadrukte echter dat er geen deadline werd plakt op een eventuele competitiehervorming. De CEO wil “zo snel mogelijk” tot een beslissing komen om eensgezind aan de onderhandelingen over de tv-rechten te kunnen beginnen. Er is ook nog geen datum vastgelegd voor een tweede discussieronde. François hoopt eerst werkbare raakvlakken te vinden.

Als de Pro League de competitieformule voor 2020-2021 wil aanpassen is een meerderheid van 80 procent nodig. Als de formatwijziging na afloop van het huidige tv-contract (30 juni 2020) in werking treedt, volstaat een tweederdemeerderheid. “Het is niet de datum van de beslissing van de Algemene Vergadering die determinerend is, maar wel de inwerkingtreding van de beoogde hervorming”, stipuleert de Pro League. .

U heeft alvast een duidelijke voorkeur

U heeft alvast een duidelijke voorkeur, zo blijkt uit onze poll. 61% van de stemmers wil een normale competitie met 18 of 20 ploegen. 22% stemde voor 2x12 ploegen, 7% wil drie poules van 8 en 6% wil de huidige formule behouden. Slechts 4% wil 14+10 ploegen.

 

Nog geen consensus tussen profclubs over competitiehervorming, management stuurt aan op huidige formule met 14 teams
Foto: Olivier Matthys
Nog geen consensus tussen profclubs over competitiehervorming, management stuurt aan op huidige formule met 14 teams
Foto: Olivier Matthys
Nog geen consensus tussen profclubs over competitiehervorming, management stuurt aan op huidige formule met 14 teams
Foto: Olivier Matthys
Nog geen consensus tussen profclubs over competitiehervorming, management stuurt aan op huidige formule met 14 teams
Foto: Olivier Matthys
Nog geen consensus tussen profclubs over competitiehervorming, management stuurt aan op huidige formule met 14 teams
Foto: Olivier Matthys
Nog geen consensus tussen profclubs over competitiehervorming, management stuurt aan op huidige formule met 14 teams
Foto: Olivier Matthys
Nog geen consensus tussen profclubs over competitiehervorming, management stuurt aan op huidige formule met 14 teams
Foto: Olivier Matthys
Nog geen consensus tussen profclubs over competitiehervorming, management stuurt aan op huidige formule met 14 teams
Foto: Olivier Matthys
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.