Fit & Gezond

Topmodel ‘Jac’ openhartig over darmziekte: “Het is geen elegante aandoening”

Topmodel ‘Jac’ openhartig over darmziekte: “Het is geen elegante aandoening”

Ze is een ‘angel’ voor lingeriemerk Victoria’s Secret, een vast gezicht van Chanel Beauty en ze heeft zowat elke grote modeshow op haar palmares staan. Maar achter de schermen is het leven van het Poolse model Monika ‘Jac’ Jagaciak (24) minder glamoureus: ze lijdt aan een ernstige darmaandoening.

Afgelopen week liet ‘Jac’ weten dat ze forfait moest geven voor de modeweken. In een interview met de Amerikaanse artieste Kelly Coulter geeft ze tekst en uitleg: ze lijdt aan ‘colitis ulcerosa’, een chronische ontstekingsziekte van de dikke darm. “De eerste symptomen zijn buikpijn en diarree met bloed. Gewichtsverlies, koorts en bloedarmoede kunnen voorkomen. De symptomen kunnen mild of ernstig zijn, periodes zonder symptomen wisselen af met periodes van opflakkeringen.”

“Er is geen enkele manier om deze ziekte mooier voor te stellen dan ze is. Het is geen elegante aandoening. Vergelijk het met naar India gaan en een voedselvergiftiging krijgen. Beeld je in dat de symptomen tien keer zo erg zijn, maar je bent thuis en je leeft gezond. Er is geen oorzaak, geen uitleg en niets dat helpt. Soms slaat het hard toe, soms minder, soms duurt het een paar dagen, soms maanden.”

Het model maakt er haar missie van om de ziekte meer bekendheid te geven en andere patiënten een hart onder de riem te steken: “Heb geen medelijden met jezelf. Het is niet leuk, maar je kan ermee leren omgaan en het zal je sterker maken; Voedsel en een gezonde levensstijl zijn belangrijk, maar nog belangrijker is wat er in je hoofd omgaat: blijf positief en vermijd stress. Praat erover. Het is een gênant onderwerp, maar het zal je verbazen hoeveel mensen het begrijpen.”

Meer info: http://www.crohnscolitisfoundation.org

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees