Temperaturen tot -10 graden

Daar is de vrieskou door poolwervel: wie geen problemen wil met de wagen, neemt best deze tips ter harte

Daar is de vrieskou door poolwervel: wie geen problemen wil met de wagen, neemt best deze tips ter harte

Foto: ss

De komende twee weken zullen bijna uitsluitend uit vriesnachten bestaan. Ook overdag zullen de temperaturen amper boven het vriespunt komen. De oorzaak is een zogenaamde ‘polar vortex’ die een koudefront naar onze regio stuurt. Voor wie van plan is de wagen het hele weekend buiten te laten stilstaan, is het geen overbodige luxe om voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo heb je maandag minder kans op problemen.

De berichten klonken behoorlijk onheilspellend: de komende weken wordt het bar koud door een zogenaamde polar vortex of poolwervel. Vanaf maandag zullen we dat ook echt voelen.

LEES OOK. (N+) Vrieskou op komst door poolwervel: wat is dat en wat mogen we verwachten?

De temperaturen zullen overdag niet boven het vriespunt uitkomen. ’s Nachts gaan we in Vlaanderen naar waarden tussen -5 en -7 graden, in de Ardennen naar -10 graden en lager.

Ook dinsdag blijft het zeer koud met overdag temperaturen rond het vriespunt en ’s nachts tot -7 graden in Vlaanderen en -10 graden in de Ardennen.

Dat scenario kan een aantal weken aanhouden. “Ik verwacht de komende twee weken tien tot veertien vriesnachten op rij”, zegt weerman David Dehenauw. “Tussen maandag- en woensdagochtend komt de grootste koudegolf: dan voorspel ik temperaturen van -5 graden aan de kust, -10 graden in de Kempen, tot -15 graden in de Ardennen. En -20 graden is niet uitgesloten in enkele valleien in de Hoge Venen.”

Daar is de vrieskou door poolwervel: wie geen problemen wil met de wagen, neemt best deze tips ter harte

Wie de wagen altijd buiten laat overnachten, kan maar best enkele voorzorgsmaatregelen nemen. Zeker voor wie zich het komende weekend niet met de auto zal verplaatsen, is dat geen overbodige luxe.

 • Geef de wagen op voorhand een wasbeurt of maak op z’n minst de ruiten goed schoon. Propere ruiten absorberen veel minder snel het vocht en vriezen dus minder makkelijk aan.
 • Controleer de koelvloeistof van de motor voor het kwik een duik neemt. Er zijn goedkope en eenvoudige testers op de markt waarmee het niveau kan gecontroleerd worden.
 • Zet de ruitenwissers omhoog om te voorkomen dat het rubber tegen de voorruit kleeft. Een andere mogelijkheid is een kurk tussen de autoruit en de ruitenwissers plaatsen.
Daar is de vrieskou door poolwervel: wie geen problemen wil met de wagen, neemt best deze tips ter harte
Foto: ss
 • Om te vermijden dat het rubber van de deuren en kofferdeksels gaat aanvriezen, kan je die instrijken met talkpoeder of grafietpoeder.
 • Doe hetzelfde met de sloten en breng op voorhand wat poeder aan. Steek je sleutel een aantal keer in het slot om het poeder goed te verspreiden. Zo voorkom je bevroren sloten.
 • Behandel de autoruiten vooraf met een antivriesmiddel. Wacht niet tot het gevroren heeft.
 • Zet de auto met de snuit uit de koude wind
 • Bedek de voorruit met een stevig stuk karton of een doek om ze ijsvrij te houden. De voorruit met krantenpapier bedekken is niet aangewezen. Het papier wordt vochtig, plakt tegen de ruit en is moeilijk los te krijgen.
 • Om het aandampen aan de binnenkant van de auto te vertragen, kan je met een doek een beetje huishoudproduct of shampoo aanbrengen op de ruiten (vanbinnen). Gebruik vooral niet te veel, om vlekken te voorkomen.
 • Wanneer je de wagen parkeert, gebruik je beter geen handrem. Parkeer de auto liever in versnelling en plaats één of twee wielblokken als u op een helling staat.
 • Bewaar altijd een busje antivriesmiddel in je jaszak, je handtas of in huis. Zo krijg je de autodeuren toch altijd open.

In deze koude periode heeft Touring alvast meer personeel ingeschakeld, zowel in de alarmcentrale als op de weg. "Vooral maandag verwachten we een lawine aan oproepen, aangezien veel mensen tijdens het weekend slechts korte afstanden doen met de auto of hem zelfs gedurende twee dagen niet gebruiken. Dat zorgt vooral voor veel problemen met de batterij." 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees