Yenna (11) dolenthousiast over boomplantactie: “De hele wereld zou moeten zien wat wij hier aan het doen zijn”

Yenna (11) dolenthousiast over boomplantactie: “De hele wereld zou moeten zien wat wij hier aan het doen zijn”

Yenna Mertens (11) uit Landegem (met groen jas aan) toonde zich samen met andere kinderen heel gelukkig met het aanplanten van zoveel mooie boompjes. Een bos is goed voor de natuur en dier klonk het. Foto: jdv

Deinze -

Onder toezicht van boswachter Björn Deduytsche en zijn collega's van het Agentschap Natuur en Bos zijn schoolkinderen uit zowat alle lagere Deinse scholen en vrijwilligers woensdag gestart met het aanplanten van vier hectare stadsbos in Astene.

Het perceel zit ingebed tussen de Parijsestraat, de Karrewegstraat en de Geboortedreef. Ook de komende dagen planten leerlingen nog boompjes. De boomplantactie zaterdag is geannuleerd wegens de voorspelde vriestemperaturen. De plantactie wordt ondersteund door de Deinse milieudienst.

“Op het perceel van vier hectare, wat overeenstemt met de grootte van zeven voetbalvelden, planten we niet alleen 10.000 eikenbomen aan maar ook een paar duizend andere boompjes en struiken, goed voor een tiental soorten”, zegt de boswachter.

Voorlopig laatste uitbreiding

“Daaronder spork, mei- en sleedoorn, Gelderse roos, haagbeuk en lijsterbes. De eiken nemen ongeveer 2,25 hectare in. Rond die boskern komt een bosrand met de vermelde soorten. Met het bebossen van de vier hectare grond zijn we voorlopig aan de laatste uitbreiding toe. Het bos moet bijna 55 hectare groot worden. Voor verdere uitbreiding moet worden onderhandeld met de landbouwers met wie we al percelen ruilden.”

Het enthousiasme bij de kinderen en vrijwilligers die woensdag in het winterzonnetje aan het werk waren, was groot.

“De hele wereld zou moeten zien wat we hier aan het doen zijn”, liet Yenna Mertens (11) uit Landegem weten. Zij was samen met haar klasgenoten van De Sterrebloem in Meigem naar Astene gekomen. Feit is dat sedert de stad in 2005 de prachtige lindendreef, die het Gampelaeregoed met het vakantiecentrum De Ceder verbindt, aankocht, het schaarse bosareaal van Deinze fors is uitgebreid.

Domeinbos

“Het is te danken aan het Agentschap voor Natuur en Bos dat we in dezelfde periode 35 hectare landbouwgrond bij het Goed te Parijs op de kop kon tikken. Een mooie samenwerking ging toen van start. Op die manier werd in 2007 een eerste Kom op tegen Kanker-bos aangeplant en opende het domeinbos eind 2011 de deuren.”

“Sinds die tijd bouwen we het stadsbos beetje voor beetje uit. Het nu al bestaande stadsbos dat twee namen draagt, stadsbos Deinze en Goed te Parijs, heeft heel wat te bieden. Er zijn wandel- en fietspaden, een speelzone van iets meer dan 2.000 vierkante meter groot, een vleermuizenhotel en nog veel meer. Eind deze week is de stad weer een stukje minder bosarm”, besluit schepen van Milieu Bruno Dhaenens (Open VLD).

Yenna (11) dolenthousiast over boomplantactie: “De hele wereld zou moeten zien wat wij hier aan het doen zijn”
Boswachter Björn Deduytsche begeleidde de leerlingen van de lagere scholen bij het aanplanten van 10.000 eikenboompjes voor de uitbreiding van het Deinse stadsbos. Jan De Waele (met hesje) begeleidde de kinderen met de fiets naar het stadsbos. Foto: jdv
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio