Bij familie Spleers werden twee fietsen gestolen van onder carport

Aantal fietsdiefstallen neemt toe én dieven worden stoutmoediger

Aantal fietsdiefstallen neemt toe  én dieven worden stoutmoediger

Twee fietsen stonden er onder deze carport, maar papa Nico Spleers, mama Inge en dochters Fran en Janne zijn ze kwijt. Foto: loh

Harelbeke -

Het aantal fietsdiefstallen in Harelbeke is in 2017 opnieuw toegenomen. En ook dit jaar zijn er al verschillende feiten bekend. De politie werkt aan een actieplan. Ondertussen deinzen de dieven voor niets terug: zo werden bij de familie Spleers van onder de carport twee fietsen gestolen in de nacht na de begrafenis van opa.

Na een rustig 2015, waarbij het aantal fietsdiefstallen in Harelbeke ‘slechts’ 95 bedroeg, neemt het aantal diefstallen van niet-gemotoriseerde tweewielers opnieuw toe. In 2016 waren het er 109, in 2017 zo'n 107. En ook 2018 is slecht gestart. Afgelopen weekend nog werden in de Kleine Waregemsestraat twee fietsen gestolen, van onder de carport bij een woning. “De dieven hebben de fiets van mijn mama en die van mijn papa gestolen van onder de carport. Ze zijn letterlijk òp onze oprit gekomen om ze te stelen”, zegt dochter Fran Spleers (16). “Dat doet je niet, van iemands oprit moet je afblijven.”

Voor de familie Spleers was de diefstal een zoveelste mokerslag. “De dag voor de diefstal hadden we net afscheid genomen van mijn pépé. Toen we 's avonds thuis kwamen van zijn begrafenis, stonden de fietsen er nog, zondagochtend waren ze weg.”

De dieven zouden de fietsen een voor een hebben weggenomen. “Een buurman zag de fiets van mijn vader rond middernacht iets verderop in de straat staan tegen een elektriciteitskastje. Vermoedelijk hebben de dieven die fiets daar eventjes gezet, terwijl ze die van mijn mama elders aan het inladen waren.”

Preventief werken

De politie geeft toe dat het aantal fietsdiefstallen in Harelbeke nogal hoog ligt. “We maken hier in 2018 een aandachtspunt van”, zegt Kris Crepel, woordvoerder van de politiezone Gavers. “Er wordt een studie opgesteld waarin we de meest voorkomende locaties en tijdstippen van diefstal oplijsten. Aan de hand van die lijst kunnen we preventief werken op dit probleem.”

Terwijl het aantal fietsdiefstallen in Harelbeke stijgt, neemt het aantal bromfiets- en autodiefstallen fors af. Van 27 in 2016 naar 16 in 2017 voor de bromfietsen en van 10 naar 6 wat betreft de autodiefstallen. Het aantal woninginbraken nam dan weer licht toe: van 50 naar 56.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio